Nederland

Felle kritiek op Hennis na interview veiligheid militairen: 'Ingestudeerde kletspraat'

29 september 2017 10:45 Aangepast: 04 oktober 2017 16:42
Beeld © RTL Nieuws

Het interview dat minister Hennis van Defensie gisteren aan RTL Nieuws gaf, heeft veel boze reacties opgeleverd. De minister weigerde de vraag te beantwoorden of de omgekomen militairen Hoving en Roggeveld onder veilige omstandigheden aan het werk waren.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteerde gisteren een snoeihard rapport naar aanleiding van het ongeluk met een mortiergranaat vorig jaar juli. Dat ongeluk kostte het leven van militairen Henry Hoving en Kevin Roggeveld. Een derde militair raakte zwaargewond. 

Defensie is tijdens de missie in Mali 'ernstig tekortgeschoten' in de zorg voor de veiligheid van uitgezonden militairen, concludeerde de onderzoeksraad. Ook had de onderzoeksraad geen goed woord over voor de medische zorg die de zwaargewonde militair kreeg na het ongeluk.

'Gênante televisie'

RTL Nieuws-verslaggever Siebe Sietsma wilde vervolgens van Hennis weten of ze vindt dat de omgekomen militairen in Mali onder veilige omstandigheden aan het werk waren. Dat leverde dit gesprek op: 

Sietsma publiceerde de video gisteren op Twitter. Het is een selectie uit een gesprek van ongeveer tien minuten, vertelt hij: "Ik begon het interview in de verwachting dat Hennis verantwoordelijkheid zou erkennen voor de vele fouten rond de dood van Hoving en Roggeveen. Maar dat deed ze niet. Daarmee negeert ze het OVV-rapport. Dan blijven er maar weinig vragen over.” 

Inmiddels is het interview 75.000 keer bekeken. De reacties liegen er niet om: 

Felle reacties

Rutte wil het er niet over hebben

Premier Mark Rutte heeft nog altijd vertrouwen in Hennis, zei hij gisteren in een korte reactie. "Ja, dat vind ik zeker’’, zei hij op de vraag of de minister kan aanblijven. Verder wilde hij niet op de zaak ingaan.

Inmiddels is Rutte in Estland voor een bijeenkomst met EU-regeringsleiders. Hij wilde niet ingaan op vragen over de reactie van Hennis, liet hij kortaf weten aan RTL Nieuws. 

Nabestaanden geschokt

Nabestaanden van één van de militairen die vorig jaar omkwamen in Mali, reageerden geschokt op het rapport. "Het nieuws is als een mokerslag bij ons binnengekomen", zei Greetje Groenbroek, de moeder van de omgekomen Henry Hoving. ​

"Dit is geen bedrijfsongeval, zoals de marechaussee ons begin dit jaar vertelde", zegt Groenbroek. "Dit is dood door schuld. Defensie heeft willens en wetens munitie in omloop gebracht waarvan ze wisten dat het niet deugde." Daardoor is haar zoon overleden, zegt ze.

Samen met de vader van militair Kevin Roggeveld overweegt Groenbroek aangifte te doen tegen defensie vanwege dood door schuld. 

Hard oordeel over defensie na dood militairen Hoving en Roggeveld:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore