Nederland

SP baalt: Plasterk maakt einde aan lucratieve afdrachtregeling

27 september 2017 06:00 Aangepast: 27 september 2017 09:11
Beeld © ANP

Er komt een einde aan rechtstreekse stortingen van salarissen van SP-politici in de partijkas van de partij. Gemeenten en provincies stoppen daarmee, hebben ze met minister Plasterk afgesproken. Daarmee komt een einde aan de unieke afdrachtregeling die de SP tot nu toe miljoenen opleverde.

De afdrachtregeling van de SP bestaat sinds 1974 en komt erop neer dat het salaris van politici rechtstreeks naar de partijkas van de SP gaat. De partij maakt vervolgens een lager salaris aan de politici over. De gedachte hierachter is dat de SP vindt dat iedereen gelijk is en geen grote inkomensverschillen wil. 

De meeste SP'ers krijgen maandelijks rond de 2750 euro. Daardoor blijven er miljoenen over voor de partijkas. Dankzij de afdrachtregeling is de SP de rijkste partij van ons land.

Op de schop

Begin juli zei Plasterk al dat er een eind moest komen aan de rechtstreekse afdrachten aan de SP. Gemeenten en provincies storten straks niet langer de salarissen van SP-politici in de partijkas van de partij, maar betalen het geld aan de mensen zelf. De Eerste en Tweede Kamer volgen dit voorbeeld waarschijnlijk in een later stadium. 

Plasterk heeft hierover overleg gehad met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Inter Provinciaal Overleg (IPO). De minister heeft nog een overleg gepland met de Eerste en Tweede Kamer. 

Niet blij

De afdrachtregeling zorgt al lange tijd voor discussie. Ook niet alle SP'ers zijn blij met de regeling. Diverse politici stapten al uit onvrede op vanwege de aftopping van hun inkomen.

Dat de regeling nu op de schop moet, heeft Ronald Plasterk besloten naar aanleiding van een uitspraak van een rechter. De rechter heeft uitspraak gedaan in een rechtszaak die liep in de gemeente Noordoostpolder. Die gemeente weigerde mee te werken aan de afdrachtregeling en wilde het salaris alleen rechtstreeks overmaken. De rechter gaf de gemeente gelijk en oordeelde dat de regeling in strijd is met de wet; politici moeten namelijk kunnen stemmen zonder last, maar zijn door de regeling financieel afhankelijk van de SP. 

Tegen de uitspraak is geen beroep aangetekend. Hoewel de uitspraak formeel alleen geldt voor de gemeente Noordoostpolder, vindt minister Plasterk dat de uitspraak van toepassing kan zijn op alle SP-politici.

Zelf regelen

Wat gaat er nu veranderen? De SP moet nu regelen dat alle politici hun salaris alsnog voor een deel overmaken naar de partij. Daarmee is de partij de grip op de inkomsten kwijt.

Het gevaar bestaat dat SP-politici zelf gaan uitmaken hoeveel ze overmaken aan de partij. Dat kan de partij dus veel geld kosten. Hoeveel is lastig te zeggen. SP-leider Emile Roemer liet eerder al weten niet blij te zijn als de afdrachtregeling zou worden afgeschaft. Hij noemde de regeling 'het kroonjuweel van de partij'. 

Voorstanders van de regeling zien het besluit van minister Plasterk dan ook als een 'manier om de partij te pesten'. 

Meer op rtlnieuws.nl
SP'ers die salaris niet afstaan uit partij gezet

De afdrachtregeling, hoe zit het?

  • De afdrachtregeling is een van de grondbeginselen van de SP.
  • De regeling houdt in dat alle SP-politici hun loon rechtstreeks aan de partij afdragen, die hen een gedeelte terug overmaakt. 
  • Hierdoor houdt de SP miljoenen over voor de partijkas.
  • De afdrachtregeling van de SP moet nu op de schop.  
  • Gemeenten en provincies storten niet langer de salarissen van SP-politici in de partijkas, maar betalen het geld direct aan de mensen zelf.
  • De Eerste en Tweede Kamer volgen dit voorbeeld waarschijnlijk in een later stadium. 
  • Het gevaar bestaat dat SP-politici zelf gaan uitmaken hoeveel ze overmaken aan de partij.
  • Dat kan de partij veel geld kosten. 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`