Nederland

Chronisch zieken schieten niets op met wetsvoorstel eigen risico

25 september 2017 18:28 Aangepast: 25 september 2017 22:40
Beeld © iStock

De miljoenen chronisch zieken schieten niets op met het plan om volgend jaar het eigen risico gelijk te houden en in plaats daarvan de zorgpremie te verhogen. Dat zegt de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

De onderhandelende partijen voor het nieuwe kabinet besloten vorige week om het eigen risico in 2018 niet te verhogen en op 385 euro te houden. Om dit voor elkaar te krijgen, gaat de zorgpremie voor iedereen met 10 euro per jaar extra omhoog. 

De Raad van State waarschuwt nu: omdat de premie wel omhoog gaat, schieten de chronisch zieken er vervolgens maar een paar euro mee op. 'Geen wezenlijke verandering', concludeert het adviesorgaan. Bovendien moeten gezonde mensen, die geen gebruik maken van hun eigen risico, een tientje meer aan zorgpremie betalen. 

Hoe om te gaan met de hogere kosten?

Ook waarschuwt de Raad dat het voorstel van de formerende partijen, niet bijdraagt aan het probleem hoe het nieuwe kabinet de stijgende zorgkosten gaat aanpakken. En volgens het hoogste adviesorgaan is juist dat hard nodig. 

Demissionair minister Edith Schippers liet zich ook al kritisch uit om het eigen risico volgend jaar niet te verhogen. Doordat het eigen risico gelijk blijft, zullen meer mensen gebruik gaan maken van de zorg. "Mensen zullen voor 39 miljoen euro extra zorgkosten maken", zegt Schippers.

Langer termijn aanpakken

Zorgeconoom Piet de Bekker onderschrijft dat: "Het gelijk houden van het eigen risico is een politieke maatregel om de maatschappelijke onrust te dempen. Dit is een kortstondige oplossing, die nauwelijks impact heeft op de verdeling van de lasten. Er wordt hiermee ook niet gekeken hoe we de zorgkosten op langere termijn kunnen aanpakken." 

De Bekker zou liever zien dat de discussie zou gaan over de kwaliteit van zorg.  "De zorgkosten voor een volwassen Nederlander zijn jaarlijks ruim 5.500 euro per jaar. En die zorgkosten stijgen de komende jaren verder. Er wordt nu gesteggeld over een paar euro's terwijl, als je de zorg betaalbaarder wilt maken, je moet kijken naar de inhoud van de zorgverlening. Hoe bied je de juiste zorg aan op het juiste moment."

En nu?

Wat het advies van de Raad van State voor gevolgen heeft? Een woordvoerder licht toe: "Het is en blijft een advies dat wordt gegeven. Dat hoeft niet opgevolgd te worden, maar adviezen behoren wel serieus genomen te worden. Het is aan de mensen die er over gaan (de vier onderhandelende partijen, red.) hoe deze aanbevelingen opgepakt zullen worden." 

Dat is wel duidelijk: die vier partijen voor het nieuwe kabinet blijven gewoon staan achter hun wetsvoorstel dat vanavond met spoed behandeld wordt.

Bekijk hier hoe het eigen risico is opgebouwd:

Meer op rtlnieuws.nl
Eigen risico toch niet omhoog, premie stijgt met 10 euro

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore