Nederland

'Nieuwe coalitie trekt zo'n 1,5 miljard extra uit voor defensie'

25 september 2017 07:10 Aangepast: 25 september 2017 10:45
Archieffoto. Beeld © ANP

De nieuwe coalitie wil ongeveer 1,5 miljard euro extra uittrekken voor defensie. Dat staat in financiële plannen die VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie naar het Centraal Planbureau (CPB) hebben gestuurd.

De partijen zouden een miljard euro willen uittrekken om achterstallig onderhoud weg te werken. Het gaat onder meer om het gladstrijken van de plooien rond de arbeidsvoorwaarden van militairen. De rest van het geld is bedoeld voor investeringen.

Het was al wel te verwachten dat er meer geld naar defensie zou gaan. Op de SP, GroenLinks en DENK na willen alle partijen in de huidige Tweede Kamer er meer geld voor uittrekken. 

Tweedehandskleding

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws meldde afgelopen zomer dat materieel van het Korps Commandotroepen zo achterhaald en versleten is dat tijdens missies levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. 

"We sturen jongens weg in tweedehandskleding," zei een commando tegen RTL Nieuws. "Je schaamt je gewoon. Je staat soms letterlijk in je onderbroek, omdat je broek uitscheurt. Dit is de status van onze eenheid, en zo voelen we het ook." 

ZIE OOK: Dit is er mis met het materieel van de commando's

'De rek is eruit'

Verschillende organisaties waarschuwden de afgelopen jaren voor de slechte staat van het leger. Zo schreef de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) onlangs in een advies aan het kabinet dat de inzetbaarheid van de Nederlandse krijgsmacht is 'uitgehold'.  

De Rekenkamer kwam ook met een vernietigend oordeel: na jarenlang bezuinigingen is de rek eruit,  waardoor er niet genoeg onderhoud gepleegd is en reserveonderdelen niet op tijd aanwezig zijn.

Langste formatie ooit?

De partijen stuurden vrijdag 15 september een 'groot deel' van hun plannen naar de rekenmeesters van het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB bekijkt of alles dat de onderhandelaars hebben bedacht wel betaalbaar is. De komende week moeten de partijen kijken of de plannen geen onbedoelde effecten hebben.

Ingewijden houden er rekening mee dat de nieuwe ministersploeg pas na de herfstvakantie op het bordes staat. Als er op 9 oktober nog geen kabinet is, gaat deze formatie de geschiedenis in als de langste ooit.

Bekijk ook:

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore