Nederland

VVD boos om schrappen Zwarte Piet: 'RTL vermoordt sinterklaasfeest'

24 oktober 2016 17:21 Aangepast: 24 oktober 2016 18:29
De intocht van Sinterklaas in Amsterdam vorig jaar. Beeld © ANP

De VVD haalt hard uit naar RTL, dat vandaag bekendmaakte Zwarte Piet te vervangen door pieten met roetvegen. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra: "Als je dingen wilt veranderen, doe het dan geleidelijk, en niet zo abrupt als RTL nu doet. Daarmee vermoord je het sinterklaasfeest."

Dat RTL voortaan kiest voor pieten met roetvegen in plaats van Zwarte Pieten, verdeelt de samenleving en de politiek. De reacties lopen uiteen van 'dapper' tot 'laf'. RTL zegt dat Zwarte Piet niet meer in het huidige tijdsbeeld past

Niet te snel

Zijlstra: "We hebben het hier over een kinderfeest. Een kinderfeest met een lange traditie. Dan mag je best dingen veranderen, maar als je het zo in één keer doet, dan zijn de kinderen straks de weg kwijt. Hoe moet je als ouder aan je kind uitleggen dat Zwarte Piet verdwenen is? Als we niet oppassen, zijn we dat hele Sinterklaasfeest straks kwijt." 

De fractievoorzitter vindt dat de politiek daar geen rol in moet spelen: dan 'komen we er nooit uit, want de meningen zijn zeer verdeeld'. De weg van de geleidelijkheid is de beste, zegt Zijlstra. Ook de PVV reageert fel. Partijleider Geert Wilders noemt het besluit op Twitter 'laf, laf, laf'. "Zwart Piet is zwart en moet zwart blijven."

Ook enthousiasme 

Linkse partijen zijn juist enthousiast. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) geeft RTL complimenten. "Tijd voor verandering", twittert hij. 

Jesse Klaver van GroenLinks noemt het een 'dappere stap'. "De traditie van Zwarte Piet moet aangepast aan de moderne tijd. Sinterklaas is feest van ons allemaal. Het plezier en de gezelligheid hangen niet af van de kleur van Piet. Het gaat om het samenzijn met je vrienden en familie. En de cadeautjes en de gedichten."

Publieke omroep?  

SP-kamerlid Harry van Bommel vindt het moedig. Hij roept de publieke omroep op hetzelfde te doen. "De publieke omroep kan nu niet achterblijven."

Het Sinterklaasjournaal van de NTR verklapt nog niets over het uiterlijk van de pieten in de komende afleveringen over de intocht van de Sint. Dit jaar vertrokken onder meer Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer omdat ze zich niet meer konden vinden in de manier waarop het programma omgaat met Zwarte Piet.

Duizenden reacties 

Het besluit van RTL leidt tot duizenden reacties op social media. Onder meer #zwartepiet #boycotrtl horen vandaag bij de meest besproken onderwerpen op Twitter. Het maakt nog maar eens duidelijk hoe gevoelig de discussie over Zwarte Piet ligt.  

Voorbeelden van reacties: 

Danny Middelburg op Facebook laat weten dat hij teleurgesteld is: "Denk dat RTL hiermee volledig de plank misslaat. Ben echt teleurgesteld in de dames en heren die dit hebben besloten."

Micky Pikkaart vindt het juist een sterk besluit: "Helemaal niets mis met een roetveegpiet. Volgens mij is hiermee iedereen gelukkig."

Zwarte Piet nog overal

Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat Zwarte Piet dit jaar in de 41 grootste gemeenten nog gewoon bij de sinterklaasintocht is. Maar veel gemeenten hebben ook anders gekleurde pieten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`