Nederland

PvdA: 100.000 mensen extra aan de slag met nieuw soort Melkertbanen

24 oktober 2016 19:30 Aangepast: 30 juli 2017 00:30
Beeld © ANP

Extra straatvegers, toezichthouders, conciërges en assistenten op scholen: als het aan de PvdA ligt komen er 100.000 banen bij overheidsinstellingen. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de partij.

Wie op dit moment in de bijstand zit, moet al solliciteren. Maar voor mensen zonder werkervaring en opleiding is het lastig om te worden aangenomen. Vooral die groep hoopt de PvdA met dit plan aan een baan te helpen. 

Acht jaar de tijd

Het salaris komt te liggen tussen zo'n 1540 en 1870 euro. Dat is gelijk aan of iets meer dan het minimumloon. Alles bij elkaar kost het plan zeker een miljard euro per jaar. De 100.000 banen zouden de komende acht jaar gecreëerd moeten worden.

Het plan doet denken aan de zogenoemde Melkertbanen. Dat waren ook gesubsidieerde banen voor werklozen met weinig kansen op de arbeidsmarkt. Ze waren genoemd naar Ad Melkert, de PvdA-minister van Sociale Zaken tussen 1994 en 1998.

Doorstromen niet meer nodig

De Melkertbanen zijn afgeschaft omdat te weinig mensen doorstroomden naar een reguliere baan. In het nieuwe plan is dat niet meer het doel. Mensen hoeven dus niet meer binnen een bepaalde tijd door te stromen naar een andere baan. 

De PvdA maakt vanavond het volledige programma bekend. De PvdA kiest nu duidelijk voor linkse koers, zegt politiek commentator Frits Wester: "De partij neem geen afstand van het kabinetsbeleid van de afgelopen jaar, maar wil zich wel afzetten tegen de VVD om zich te profileren als linkse partij."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`