Nederland

Dit verdienen de leden van het Koningshuis en hier geven ze het aan uit

27 oktober 2016 14:02 Aangepast: 28 oktober 2016 11:49
Beeld © ANP

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het koningshuis kost ons jaarlijks 41 miljoen euro. Dat is zo'n 2,40 euro per inwoner. Maar waar gaat dat geld heen? Een overzicht van het huishoudboekje van ons koningshuis.

Thumbnail

Het salaris van ons koningshuis: 2 miljoen

In tegenstelling tot de rest van de bevolking hoeven Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix geen belasting te betalen. Dat voorrecht staat in onze grondwet. Particuliere hobby's, zoals de speedboot van acht ton, zijn voor rekening van Willem-Alexander zelf. Dat laatste geldt ook voor zijn villa’s in Wassenaar en Griekenland.

Dit krijgen onze Oranjes aan jaarsalaris:

 • 900.000 euro. Jaarsalaris koning Willem-Alexander
 • 343.000 euro. Jaarsalaris koningin Maxima
 • 490.000 euro. Jaarsalaris prinses Beatrix
 • 250.000 euro. Jaarsalaris prinses Amalia

Thumbnail

Uitgaven voor personeel, auto's, koetsen en vliegreizen: 28 miljoen

De grootste kostenpost van het koningshuis zijn de zogenoemde functionele uitgaven: bijna 28 miljoen voor komend jaar. 

 • 18 miljoen euro: personeelkosten.
  Voor ons koningshuis werken een boel mensen. Denk aan de chaffeurs, monteurs, koetsiers en het onderhoudspersoneel. Maar ook de mensen die werken voor de facilitaire dienst.
 • 8,2 miljoen euro: Onderhoud van auto's, koetsen en paleizen.
  Om alle auto's, koetsen en paleizen in goede staat te houden is 8,2 miljoen vrijgemaakt. In dat bedrag zitten ook kosten van gas, water en licht verwerkt.
 • 300.000 euro: Onderhoud terreinen
  Naast de zes boswachters die de Oranjes in dienst hebben, moeten ook de terreinen worden onderhouden. Denk aan het aanleggen van wegen, het onderhoud van en het aanleggen van wildroosters en bospaden.
 • 814.000 euro: vliegkosten. 
  De Oranjes vliegen wat af. Ze zijn er jaarlijks 814.000 euro voor kwijt. Daar zitten niet de reizen naar het Caribisch gebied bij.
 • 80.000 euro. Vliegkosten voor alleen vliegen naar Caribisch deel van het koninkrijk
  Reizen naar het Caribische deel van het koninkrijk kost nog eens ieder jaar 80.000 euro.

Inzet regeringsvliegtuig en helikopters: 8 ton

Er zijn ook nog andere vliegkosten: de koninklijke familie heeft de beschikking over het eigen officiële regeringsvliegtuig. Ieder uur dat het wordt ingezet, kost dat 5.240 euro. Ook kunnen de Oranjes helikopters inzetten. In totaal kost de inzet van vliegtuigen jaarlijks dus jaarlijks ook nog eens ruim 8 ton.

Uitgaven die samenhangen met koningshuis: 5,7 miljoen

De laatste grote kostenpost: kosten die andere ministeries maken in het belang van het koningshuis. Het gaat alles bij elkaar om 5,7 miljoen euro.

 • 1,5 miljoen euro: Rijksvoorlichtingsdienst. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) verzorgt de communicatie van het koningshuis. 
 • 1,8 miljoen euro: Het militair huis. Deze overheidsorganisatie organiseert evenementen en ceremonies rondom het koningshuis.
 • 2,4 miljoen euro: Kabinet van de Koning: 2,4 miljoen: Het Kabinet van de Koning ondersteunt als kleine, zelfstandige overheidsorganisatie de koning bij onder meer staatsbezoeken, ceremonies en lezingen.

Paleizen: 5 miljoen

De Oranjes gebruiken drie paleizen om te wonen en werken: Paleis Huis ten Bosch, het Koninklijk Paleis Amsterdam en het Paleis Noordeinde. Vanaf 2018 wordt er ieder jaar 1,5 miljoen euro vrijgemaakt voor het onderhoud van de paleizen.

Thumbnail

Groene Draeck: 87.000 euro

87.000 euro: onderhoud Groene Draeck. Het jacht van prinses Beatrix moet ook worden betaald van ons geld. Elk jaar kost dat 87.000 euro.

Beveiligingskosten: niet bekend

Deze kosten zitten niet in de jaarlijkse kosten van ons koningshuis. Het is niet duidelijk hoe groot de jaarlijkse beveiligingskosten zijn. Naar schatting gaat het om meerdere miljoenen per jaar. 

Meer op rtlnieuws.nl:
PvdA wil einde aan belastingvoordeel koning 

RTL Nieuws

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`