Nederland

Voorlopig geen 'nee' tegen Oekraïne-verdrag: Rutte vertrouwt op steun parlement

31 oktober 2016 12:32 Aangepast: 31 oktober 2016 14:01
Beeld © ANP

Premier Rutte gaat het Oekraïne-verdrag voorlopig niet afwijzen. Hij onderhandelt de komende weken in Europa over de aanpassing ervan. Het kabinet heeft dat in het 'landsbelang' besloten, schrijft de premier aan de Tweede Kamer.

Rutte heeft er vertrouwen in dat hij daarvoor steun krijgt in de Eerste en Tweede Kamer. Nederland stemde in april tegen het verdrag. De premier moest vandaag aan de Tweede Kamer laten weten wat hij gaat doen met de uitkomst van dat referendum. Hij had twee opties: of namens Nederland het verdrag niet ratificeren, of proberen het verdrag dusdanig aangepast te krijgen dat Nederland er wel mee kan instemmen.

'Niet zomaar verwerpen'

Rutte heeft vanaf het begin geprobeerd het verdrag te laten aanpassen. Hij wil het verdrag niet zomaar verwerpen. Een 'nee' zou de stabiliteit in Europa volgens hem schaden. De premier wil daarom een aanvulling krijgen waarin bijvoorbeeld staat dat het verdrag niet vanzelf leidt tot toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie.

Rutte meldt dat hij in de periode tot de Europese Raad van 15 en 16 december een 'oplossing' probeert te vinden. Het kabinet heeft er vertrouwen in dat het lukt. "Hoewel geen formele toezeggingen zijn gedaan is het de verwachting van het kabinet dat een dergelijke uitkomst realiseerbaar is", schrijft Rutte aan de Kamer. 

'Lege handen'

Ook in Den Haag moet het plan steun krijgen. De premier heeft daarvoor de hulp van oppositiepartijen nodig. Afgelopen vrijdag deed hij daarom een opvallende oproep. "In het landsbelang doe ik een beroep op de redelijke krachten van het land", zei Rutte die zijn oproep een 'cri du coeur' (hartenkreet) noemde. "Ik sta hier met lege handen."

Waarom de premier er nu wel vertrouwen in heeft dat een aangepast verdrag door de Eerste en Tweede Kamer zou komen, wil hij niet zeggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`