Ga naar de inhoud
Nederland

Libische kustwacht krijgt training op Nederlands marineschip: 'Niveau van de mannen niet al te hoog'

De mannen leren hoe ze een brandblusser moeten gebruiken. Beeld © RTL Nieuws

Libisch kustwacht- en marinepersoneel heeft afgelopen weekend voor het eerst een training gehad op het Nederlandse marineschip Zr. MS. Rotterdam. Het opleidingsniveau van de Libiërs is niet al te hoog, zag politiek verslaggever Fons Lambie. "Misschien denk je bij de Libische kustwacht aan een hele professionele organisatie, maar dat is het niet. "

Het Libische personeel krijgt twee maanden lang trainingen op het Nederlandse schip, dat ver van de Libische kust ligt. Het schip is omgetoverd tot een drijvende school. De Nederlanders geven geen trainingen, dat doen Britse, Duitse en Griekse instructeurs. De bedoeling is dat de Libiërs leren over 'boardingoperaties' en brandbestrijding.

Training erg basic

Minister Hennis bezocht het schip gisteren. Lambie was samen met haar op het schip. "Het niveau van de mannen is niet al te hoog", zegt hij. "De eerste trainingen die nu gegeven worden, zijn echt heel erg basic. Uitleggen hoe een brandblusser werkt, hoe je op de juiste manier aan boord gaat, fouilleren voor beginners."

De Libiërs 'staan nog aan heel erg aan het begin', zei Hennis: "Het is nog te vroeg om een oordeel te vellen, maar het niveau van de Libiërs wisselt heel erg. De een is heel ervaren, de ander komt net kijken."

Zwemtest

Harold Liebregs, commandant van het schip, heeft nog getest of de mannen konden zwemmen. Dat bleken ze te kunnen. "We wilden toch zien of ze vertrouwd zijn met het water. Het schip is toen naar beneden gezakt en dan heb je een soort van zwembad. Het zwemmen schijnt niet zo in de Arabische cultuur te zitten, dus dat wilde ik zeker weten."

In de Tweede Kamer bestond bij bijvoorbeeld de VVD en PVV de vrees dat vluchtelingen het schip zouden opzoeken. Maar de Rotterdam is zeker geen watertaxi naar Europa benadrukt Hennis. "Ik heb hier geen vluchteling gezien. We zitten echt ver uit de Libische kust, in internationale wateren. Het risico lopen we niet. Als er al een bootje in de buurt zou komen, dan zijn er andere schepen om dat bootje te helpen."

Uitsluiten kun je het nooit

Ook was er vrees dat onder de Libiërs leden van IS  zouden zitten. Daar is goed naar gekeken, zei de minister. "De procedure is goed, ik acht de kans klein, maar helemaal uitsluiten kun je het nooit."

De Italiaanse marine levert ook een schip waarop getraind wordt. Daar krijgen 80 Libische cursisten les in zeemanschap, navigatie en mensenrechten. De trainingen zijn onderdeel van de EU-missie Sophie. Doel van die missie is mensen- en wapensmokkel uit Libië tegengaan.