Nederland

'Maak maatschappijleer verplicht vak voor scholieren mbo'

02 november 2016 04:17 Aangepast: 02 november 2016 10:40
Beeld © ANP XTRA

Maatschappijleer moet een verplicht vak worden voor scholieren in het middelbaar beroepsonderwijs. Dat vinden PvdA en CDA. Het vak moet de leerlingen helpen bij 'hun identiteitsontwikkeling, hen kritisch leren denken en zorgen voor een positieve houding ten opzichte van de democratische rechtsstaat'.

PvdA en CDA dienen hiertoe vandaag een voorstel in bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Onderwijs.

Vrijblijvendheid eraf

Volgens de partijen worden jongeren (bijvoorbeeld via internet) geconfronteerd met gewelddadige ideologieën, met onzin verspreid door buitenlandse regeringen en met vragen over onderwerpen zoals radicalisering. "Die vragen verdienen aandacht, discussie, tegenargumenten en een open gesprek", stellen Mohammed Mohandis (PvdA) en Michel Rog (CDA). "Wat ons betreft moet de vrijblijvendheid over maatschappijleer op het mbo eraf."

Het aanleren van kritisch denkvermogen is het beste verweer tegen verkeerde denkbeelden, zeggen Mohandis en Rog. "We moeten voorkomen dat de huidige mbo-ers opgroeien in een samenleving waar ze zich niet gehoord voelen, ze het idee hebben niet mee te doen en uiteindelijk afstand nemen van de Nederlandse samenleving." Volgens PvdA en CDA kan maatschappijleer daarbij helpen.

Positieve houding

De partijen willen dat mbo'ers tijdens hun beroepsopleiding minstens een jaar maatschappijleer krijgen van een bevoegde docent ('iemand die niet wegloopt voor een moeilijk gesprek'). "Want identiteitsontwikkeling, kritisch leren denken, de ontwikkeling van democratische waarden en een positieve houding ten opzichte van de democratische rechtsstaat gaan niet vanzelf."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore