Nederland

Voorstel langer vaderverlof opnieuw van tafel

29 juni 2017 14:33 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Archieffoto Beeld © iStock

De kersverse onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie over een nieuwe regering hebben meteen gevolgen. De krappe meerderheid van deze vier partijen in de Tweede Kamer wil zich nu niet buigen over een uitbreiding van het kraamverlof voor partners van twee naar vijf dagen.

Het PvdA-voorstel zou vanavond worden besproken. De vier partijen stemden vanmiddag voor het schrappen van het debat.

Forse uitbreiding

"CDA en D66 willen forse uitbreiding van het vaderschapsverlof naar drie maanden", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Maar ze vinden dat de partijen het hier aan de formatietafel over eens moeten worden." Oppositiepartijen zijn woedend, zegt Schreinemachers, omdat 'een eventuele uitbreiding van het vaderschapsverlof volgens hen nu op de lange baan wordt geschoven'.

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het jammer dat debat niet doorgaat. "Maar dan kan ik vanavond wel bij mijn kinderen zijn", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Op de agenda

Het langere vaderschapsverlof was onlangs juist weer op de agenda gezet op verzoek van de Kamer. Het voorstel stond daarvoor op een lijst omstreden onderwerpen die tijdens de formatie niet worden behandeld. Maar een nipte meerderheid stemde vorige week alsnog vóór behandeling.

Door het jongste verzet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie lijkt het plan uit de koker van PvdA-minister Lodewijk Asscher opnieuw in de ijskast te worden gezet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`