Ga naar de inhoud
Nederland

Van der Steur maakt kosten omstreden feestje openbaar

Minister Van der Steur tijdens het debat. Beeld © ANP

Minister Ard van der Steur probeert een politieke rel rond een feestje in de chique ambassadeurswoning in Parijs te voorkomen. De minister heeft de kosten van de bijeenkomst openbaar gemaakt.

De Telegraaf meldde vanochtend dat Van der Steur op 23 april een concert in de ambassadeurswoning in Parijs organiseerde. De minister had vrienden en bekenden uitgenodigd. Er waren geen leden van het kabinet aanwezig. 

Het concert had volgens een woordvoerder van Van der Steur mede het doel om donateurs te werven voor het nationaal muziekinstrumentenfonds. Na afloop van het concert maakte Van der Steur zijn verloving bekend aan zijn gasten.  

Gratis een concert houden en overnachten

Van der Steur hoefde niet te betalen voor de huur van ruimte. De minister kon daar gratis een concert houden en overnachten. Hij moest wel betalen voor de catering. 

De minister heeft de ruimte zelf gereserveerd. Volgens zijn woordvoerder heeft hij dat gedaan in overleg met het nationaal muziekinstrumentenfonds. Van der Steur heeft geen officiële functie meer bij dat fonds. 

'Iedereen mag het'

Ministers hebben het recht om gratis te slapen in ambassadeurswoningen. Ze mogen er niet zomaar privéactiviteiten houden. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor de ambassadeurswoning laat weten dat iedereen die een goed doel heeft, of voor een Nederlandse organisatie werkt, een activiteit in de ruimte zou kunnen houden. Dat wordt ook gestimuleerd en gebeurt volgens het ministerie ook volop. De ambassadeur beslist uiteindelijk of een bepaalde activiteit ook gehouden mag worden. Voor goede doelen worden meestal geen kosten gerekend. 

SP eist opheldering

CDA-Kamerlid Van Toorenburg zei vanochtend in de Telegraaf dat je 'dit als minister gewoon niet moet doen'. De vraag is nu of de minister een voorkeursbehandeling heeft gekregen, zegt SP-kamerlid Van Nispen.

De SP heeft de minister om opheldering gevraagd. "Een minister mag bij privéaangelegenheden geen ongepaste voordelen hebben van het feit dat hij de juiste mensen kent omdat hij minister is."