Nederland

Kosten Koninklijk Huis werden jarenlang bewust verstopt

03 november 2016 19:14 Aangepast: 03 november 2016 22:13
De koninklijke familie. Beeld © ANP

Ambtenaren maakten in de jaren zeventig heel bewust een rommeltje van alle vergoedingen aan de Oranjes. Dat gebeurde met een reden: zo zouden het Nederlandse volk en de Tweede Kamer niet over de kosten vallen.

Dat de kosten van het Koninklijk Huis niet bepaald transparant in kaart worden gebracht is algemeen bekend. Maar uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat ambtenaren in de jaren zeventig bewust een rommeltje maakten van alle uitgaven van de Oranjes, zodat niemand meer wegwijs kon worden uit de uitgaven. Dat blijkt uit document dat RTL Nieuws heeft gevonden in het Nationaal Archief. 

Bewust verstopt

Tot 2010 werden de kosten van het Koninklijk Huis in allerlei verschillende begrotingen gestopt. De vliegkosten bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de kosten van de Groene Draeck bij Defensie, de staatsbezoeken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en de kosten van de paleizen bij het ministerie van Volkshuisvesting.

Uit het document, blijkt nu dat al die bedragen bewust op allerlei verschillende begrotingen geplaatst. Op die manier moest worden voorkomen dat er kritiek kwam op de kosten van ons koningshuis. In een verslag van topambtenaren van de premier en van het kabinet van de koningin staat letterlijk: "Een praktisch bijkomend voordeel is dat de desbetreffende posten in het geheel van de begrotingen in het niet verzinken en dus geen overdreven belangstelling zullen opwekken."

Kortom: zolang niet al te duidelijk is wat het koningshuis kost, komt er ook geen gedoe.

Dit is het betreffende document:


Thumbnail

Een potje van

De afgelopen tien jaar ontstond er door gebrek aan transparantie telkens juist meer gedoe. Tal van journalistieke onderzoeken vestigden steeds meer aandacht op de schimmige begrotingen van het Koninklijk Huis. 

Onder druk van pers en politiek worden de koninklijke kosten sinds 2010 wél op één begroting geplaatst. Maar van de jaren zeventig tot 2010 maakten de ministeries er dus heel bewust een potje van.

Opletten geblazen

Ook vandaag de dag blijft het opletten geblazen wat er in begrotingen en jaarverslagen staat.  Er duiken altijd weer kostenposten op die nog steeds niet heel transparant in kaart worden gebracht, zoals de aankoop van een nieuw servies. Kosten: 1,4 miljoen euro.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore