Nederland

Asscher: meerderheid moet zich aanpassen in Zwarte Piet-discussie

04 november 2016 20:50 Aangepast: 04 november 2016 20:57
Lodewijk Asscher Beeld © ANP

De meerderheid van de Nederlanders die het uiterlijk van Zwarte Piet niet wil aanpassen moet rekening houden met de minderheid die dat wel graag wil, vindt vicepremier Lodewijk Asscher.

Hij reageerde vanavond op onderzoeken waaruit blijkt dat het leeuwendeel van de Nederlanders hecht aan de traditionele zwarte piet.

'Jongens, Nederland kan dit aan'

Asscher is ervan overtuigd dat tegenstanders van alternatieve pieten tot inkeer komen 'naarmate we ons er meer in gaan verdiepen', zei hij in De Wereld Draait Door. De kwestie is er volgens hem een van inlevingsvermogen. En de vrees dat het Sinterklaasfeest teloor gaat is niet terecht, verzekerde hij. "Jongens, Nederland kan dit aan.''

Eerder vandaag maakte de gemeente Amsterdam al bekend alleen nog te gaan voor de roetveegpiet, net als RTL vorige maand deed. 

Asscher zou het jammer vinden als er in het Sinterklaasjournaal van de publieke omroep, dat volgens hem een gidsrol heeft, toch weer zwarte pieten opduiken.  De NTR heeft daar nog niets over losgelaten, maar de Volkskrant meldt vanavond op gezag van direct betrokkenen dat er pieten 'met veel verschillende kleuren, ook zwarte' zullen meedoen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore