Nederland

Prinsjesdag: meer dan een miljoen mensen gaan erop achteruit

19 september 2017 15:15 Aangepast: 19 september 2017 18:05
Minister Dijsselbloem zet op Prinsjesdag zijn handtekening onder de rijksbegroting. Beeld © ANP

De economie groeit als een tierelier, maar dat voelt lang niet iedereen in de portemonnee. Eén op vijf Nederlandse huishoudens (18 procent) gaat er volgend jaar niet op vooruit, blijkt uit de Prinsjesdagstukken. Gepensioneerden en mensen met een uitkering gaan er relatief het minst op vooruit.

Vorige week lekten al veel cijfers uit de Prinsjesdagstukken uit. Gemiddeld gaan Nederlanders er volgend jaar 0,6 procent in koopkracht op vooruit. Nu zijn er meer details bekend. 

Gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden 

Koning Willem-Alexander zei zojuist in de troonrede dat de regering ervoor heeft gezorgd dat 'alle groepen, ook sociale minima en ouderen, in 2018 in ieder geval hun koopkracht behouden'. Gemiddeld genomen klopt dat, maar binnen die groepen zijn er wel degelijk honderdduizenden mensen die erop achteruit gaan. 

De troonrede van 2017: lees hier de volledige tekst 

Een kwart van de gepensioneerden gaat er bijvoorbeeld volgend jaar niet op vooruit. Het gaat dan vooral om gepensioneerden met een hoger inkomen. Bij mensen met een uitkering is dat 22 procent. Vooral Wajongers voelen dat: die groep kan er tot zo'n 2 procent op achteruitgaan. Het demissionaire kabinet heeft nog wel 425 miljoen euro uitgetrokken om de schade voor gepensioneerden en mensen met een uitkering te beperken. 

De mensen die er wel op vooruitgaan, krijgen niet heel veel extra geld te besteden. Een alleenstaande ouder met kinderen en een gemiddeld inkomen gaat er bijvoorbeeld 0,1 procent op vooruit. Een alleenstaande ouder met een minimumloon krijgt er relatief gezien juist veel bij: 0,8 procent. 

'Het kan nog veranderen'

Het CPB heeft voor in totaal 18 voorbeeldgezinnen berekend hoeveel zij er op vooruit gaan. Zoek in de tool het voorbeeldgezin dat het dichtst bij je eigen situatie past om de impact op je eigen koopkracht te zien. 

De betekenis van de koopkrachtcijfers is relatief. Het nieuwe kabinet komt zeker ook nog met koopkrachtmaatregelen waardoor het plaatje er weer anders uit zal zien. 

 

Prinsjesdag 2017  

  • In het totaal geeft het kabinet 116 miljoen euro uit om Nederland veiliger te maken. Zo komt er een Landelijk Expertisecentrum Terrorisme. 
  • Om goed personeel te werven voor verpleeghuizen, stelt het kabinet voor de periode 2017-2021 een bedrag van 275 miljoen euro beschikbaar.
  • Het kabinet trekt 75 miljoen euro extra uit voor de Belastingdienst.
  • In 2017 was al 1 miljoen extra geïnvesteerd om mensenhandel aan te pakken. Vanaf volgend jaar wordt structureel 2 miljoen extra vrijgemaakt. 
  • Het kabinet trekt 270 miljoen euro uit voor hogere salarissen in het basisonderwijs. 
  • Het eigen risico in de zorg stijgt naar 400 euro in 2018.
  • Het kabinet heeft 425 miljoen euro uitgetrokken om ook de koopkracht van de meest kwetsbare groepen op peil te houden.
  • Bekijk alle cijfers en maatregelen uit de Prinsjesdagstukken

Meer op rtlnieuws.nl:

`