Nederland

Trump 'nachtmerrie' voor politiek Den Haag

09 november 2016 06:51 Aangepast: 09 november 2016 09:07
Archieffoto van de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Bijna heel politiek Den Haag wordt wakker met een kater nu Donald Trump de nieuwe president van de VS wordt. Alleen bij de PVV wordt een feestje gevierd.

PVV-leider Wilders liet op Twitter al vroeg van zich horen. Rond 05:15 uur zei hij dat de Amerikanen hun land terugnemen. "En dat zullen wij ook doen."

Geweldige historische overwinning

Wilders reageerde vanmorgen ook in de verkiezingsuitzending van RTL Nieuws: "Ik zag eerder dit jaar al het enthousiasme van mensen van de Grand Old Party, de Republikeinen, voor de agenda van Trump", zegt Wilders. "Hij komt op voor de gewone man, hij wil 'Amerika teruggeven aan de burgers', zoals hij dat zegt. De 'blue collar people', de hardwerkende mensen in de fabrieken, de steden en op het platteland."

"Hij heeft het over hun banen, de grensbewaking, immigratie, punten die ook in Amerika voor politici, zelfs voor Republikeinen, vaak taboe waren. Hij fietst daar doorheen en is daar erg populair mee geworden. Ik vind het een geweldige historische overwinning. Hij is toch ook een van ons, ik denk dat wat in Amerika gebeurt ook in Europa gaat gebeuren."

Mei Li Vos: nachtmerrie

PvdA-Kamerlid Mei Li Vos twitterde vanochtend vroeg dat ze een 'nachtmerrie heeft'. Partijleider Diederik Samsom was gisteren al uitgesproken over zijn voorkeur. "Clinton. Omdat ik Trump niet zie zitten. Dat lijkt me helder."

VVD: Hoop op Clinton

Ook bij de VVD zal de stemming vanochtend niet opperbest zijn. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei er gisteren dit over: "Ik vind dat je erg moet oppassen met oordelen over de verkiezingen in een ander land, maar ik maak graag een uitzondering in dit geval. Ik hoop uiteindelijk dat mevrouw Clinton wint."

Ook voor oppositiepartijen D66, CDA en GroenLinks geldt dat ze (veel) liever president Clinton hadden gezien. SP-leider Roemer was er gisteren uitgesproken over. "Mijn persoonlijke voorkeur is: iedereen is beter dan Trump." 

Amerika Kiest:

Al het nieuws over de verkiezingen in de Verenigde Staten is live te volgen via de website, apps en uitzendingen van RTL Nieuws. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore