Nederland

Waarom Wilders zo blij is met Trump

09 november 2016 16:16 Aangepast: 10 november 2016 10:12
Beeld © AFP/ANP

In politiek Den Haag is er eigenlijk maar één partij die juicht om de verkiezingswinst van Donald Trump: de PVV. Niet zo gek. De standpunten van Wilders en Trump lijken nogal op elkaar. Dit zijn de drie belangrijkste overeenkomsten.

Wilders zei vandaag letterlijk 'wat de Amerikanen kunnen, dat kunnen wij ook'. Is dat ook zo? Politiek verslaggever Roel Geeraedts denkt dat Wilders vooral hoopt dat de uitslag in Amerika de Nederlandse kiezer één ding duidelijk maakt: je kunt met een stem op een anti-establishmentpartij zoals de PVV de politiek wel degelijk veranderen.

Er is wel een belangrijk verschil tussen Nederland en de VS, zegt Geeraedts. "Nederland is een coalitieland terwijl in de VS de winnaar ook meteen alle macht krijgt. Wilders heeft al een keer geprobeerd om als gedoogpartner het kabinet te steunen. Dat is mislukt. Op 15 maart zal Wilders waarschijnlijk geen 76 zetels halen, maar hij hoopt wel genoeg zetels te krijgen zodat de gevestigde politieke orde niet om hem heen kan. En Trump, zo redeneert Wilders, maakt de kans groter dat dat ook gebeurt." 

De belangrijkste overeenkomsten:

1. Anti-elite

Misschien is dit wel de belangrijkste overeenkomst: Wilders en Trump presenteren zich allebei als dé 'politicus van de gewone mensen'. Ze zijn tegen de gevestigde orde. Trump ging tijdens zijn campagne tekeer tegen de elite. 

"De media en de politieke elite kennen de pijn en het lijden waarmee mensen leven niet, maar ik kwam daar al een lange tijd geleden achter."

Dat geluid kennen we ook van Wilders. Hij schopt tegen de 'Haagse elitie'. Zo wil hij dat referenda bindend worden om aan 'noodrem te trekken wanneer de politieke elite ingaat tegen haar wil'. 

"Ons politiek bestel is nog steeds dat van de 20ste eeuw, geregeerd door dezelfde arrogante politieke elite van de valse beloftes en de huichelende sorry's." 

2. Eigen land eerst

Beide politici zijn liever wat minder bezig met het buitenland, en meer met het eigen land. Zo wil Trump wil af van handelsverdragen. Ook heeft hij niet zo veel met samenwerkingsverbanden zoals de NAVO. 

"De landen die we verdedigen, moeten de kosten voor die verdediging betalen. Zo niet, dan moeten de VS bereid zijn om die landen zichzelf te laten verdedigen."

Ook de PVV-leider vindt dat Nederland minder het buitenland bezig moet zijn. Wilders zegt dat hij het land wil bevrijden. Nederland zou uit Europa moeten. 

"In plaats van het financieren van de hele wereld en mensen die we hier niet willen, geven we het geld uit aan de gewone Nederlander."  

3. Anti-islam

Trump en Wilders kunnen elkaar ook vinden in hun anti-islamstandpunten. Trump wil een 'totale en complete stop' op het toelaten van moslims tot de VS. 

"Veel van mijn islamitische vrienden zijn het met me eens, ze zeggen: Donald, je hebt iets fantastisch voorgesteld." 

Nederland 'de-islamiseren' is het eerste punt uit het verkiezingsprogramma van de PVV. Zo zouden alle moskeeën en islamistische scholenvolgens Wilders moeten sluiten. 

"We zullen Nederland moeten bevrijden van de islam, als we dat niet doen bestaan we dadelijk niet meer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`