Ga naar de inhoud
Nederland

Lekker scoren met Georgina Verbaan en Maarten van der Weijden

Georgina Verbaan en Maarten van der Weijden.

Georgina Verbaan deed het. Net als Martin Gaus en Guido Weijers. Ze leenden hun naam aan politieke partijen om stemmen te winnen. Oud-zwemmer Maarten van der Weijden staat nu op de lijst van de VVD. Kiezersbedrog?

Je ziet het regelmatig gebeuren. Bekende Nederlanders die voor een partij op de verkiezingslijst gaan staan. Je kunt op ze stemmen, maar ze komen en willen helemaal niet in de Tweede Kamer of de gemeenteraad.

Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden heeft zich laten porren voor de VVD-verkiezingslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. "Kiezersbedrog", vindt politiek-deskundige Rudy Andeweg. "Je staat op een lijst van een politieke partij. Mensen gaan op je stemmen. Maar de politiek willen deze bekende mensen niet in. "

Thumbnail

Cabaretier Guido Weijers

'Opvallende keus'

Ook cabaretier Guido Weijers - zelf ook lijstduwer geweest - vindt het een opvallende keus van Maarten van der Weijden, die zelf niet bereikbaar was voor commentaar. "Iedereen moet het lekker zelf weten natuurlijk, maar ik vind het raar. Je weet toch waar de VVD voor staat. Daar is hij toch niet voor nodig?"

Twee jaar geleden stond Weijers op de lijst voor de Europese verkiezingen van de Partij voor de Dieren. "Dat deed ik omdat ik duidelijk wilde maken waar de partij voor staat. Ik wilde laten zien dat ze niet alleen opkomen voor zielige konijntjes, maar voor het behoud van de aarde. Daarom deed ik mee."

Weijers kreeg 8000 stemmen en eindigde daarmee op de vierde plek. Maar de politiek wilde hij niet in. "Omdat ik meer invloed heb op het podium", vindt Weijers.

Thumbnail

Maarten van Rossem

Misleidend

Misleidend voor de kiezer, moet ook Maarten van Rossem toegeven. De historicus en tv-persoonlijkheid stond in 2002 als lijstduwer op de lijst voor de PvdA. Met succes: hij haalde 5200 stemmen.

"Maar ik doe het nooit meer", zegt Van Rossem. "De partij wist wel dat ik de Kamer niet in wilde, maar niet alle stemmers. Je biedt toch valse verwachtingen onder kiezers die wel denken dat je de politiek ingaat."

Dat bevestigt politicoloog Rudy Andeweg. "Zo'n bekend gezicht helpt het imago van een partij. Maarten van der Weijden is een sympathieke vent. De VVD hoopt dat dat over de hele partij heen straalt. Maar het is natuurlijk flauwekul. Je staat op een lijst, maar je hebt helemaal geen intentie om de politiek in te gaan."

Politieke commentator Frits Wester bevestigt dit. Bekijk hier zijn Fritsvlog:

​Martin Gaus

Uit onderzoek blijkt overigens dat de rol van een lijstduwer klein is. Politicoloog Andeweg: "Lijstduwers zetten zelden zoden aan de dijk. Alle lijstduwers bij elkaar zijn vaak net goed voor één zetel."

Hondentrainer Martin Gaus ziet dat anders. Ook hij was lijstduwer voor de PvdD, in 2006. "Omdat het zinnig is om voor iets op te komen", vindt Gaus. Hoeveel stemmen hij destijds heeft gehad, weet hij niet. "Daar heb ik nooit naar gekeken."

Maar als hij de Kamer in had gekund, had hij het misschien wel gedaan. "Ik heb dan wel geen politieke ervaring, maar wie zegt dat ik daarmee slechter ben dan de huidige politici?"

Thumbnail

Martin Gaus

Koploper

De PvdD is koploper in het inzetten van BN'ers. In 2006 was Georgina Verbaan te vinden als lijstduwer tijdens de Tweede Kamer-verkiezingen voor de Partij voor de Dieren. Hierbij kreeg ze 1337 stemmen.

In dat jaar stonden maar liefst negen bekende Nederlanders op de lijst van de PvdD.

Bekende Nederlanders op verkiezingslijsten

 • Paul Cliteur
 • Maarten van Rossem
 • Kees van Kooten
 • Jan Wolkers 
 • Martin Gaus
 • Maarten 't Hart
 • Ivo de Wijs 
 • Georgina Verbaan
 • Jan Siebelink 
 • Guido Weijers
 • Babette van Veen

Meer op rtlnieuws.nl
Maarten van der Weijden lijstduwer VVD, Ton Elias van de lijst

Bron: RTL Nieuws / Agnes de Goede