Nederland

Vertrekpremie asielzoekers Marokko geschrapt na incidenten Groningen

15 november 2016 15:24 Aangepast: 19 november 2016 10:29
Staatssecretaris Dijkhoff Beeld © ANP

De maat is vol voor staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel). Hij neemt maatregelen vanwege misbruik van het asielsysteem. De vertrekpremie voor uitgeprocedeerde asielzoekers uit Marokko wordt geschrapt.

Volgens Dijkhoff weten deze asielzoekers dat ze kansloos zijn, maar gaan ze de procedures in vanwege voorzieningen en opvang. Door de terugkeervergoeding zouden ze onterecht het beeld hebben dat in Nederland een zak geld is op te halen. De staatssecretaris wijst erop dat het asielsysteem is bedoeld voor echte vluchtelingen en niet voor hen.

Zakkenrollerij en diefstal

Aanleiding voor het schrappen van de vertrekpremie zijn de problemen in Groningen die worden veroorzaakt door vooral Marokkaanse vluchtelingen. Ze maken zich schuldig aan feiten als zakkenrollerij en diefstal. De stelende asielzoekers kunnen niet het land worden uitgezet. Ze worden daartegen beschermd door hun asielaanvraag. Overigens maken de meeste van hen geen kans op een verblijfsvergunning, aangezien ze uit veilige landen komen.

"Wat je wil is dat deze mensen meteen worden teruggestuurd", zegt Dijkhoff. "Alleen kan dat niet, want je zit met internationale afspraken. Daarom schrappen we nu de vertrekpremie."

Maatregelen

Er volgen meer maatregelen, zegt Dijkhoff. Welke dat zijn is niet bekend. De vertrekpremie voor vrijwillig vertrekkende vluchtelingen bedroeg hoogstens 1950 euro.

Marokkanen vroegen in oktober het vaakst asiel aan in Nederland, gevolgd door Algerijnen. Hun aantal is sinds juli van maand op maand aan het stijgen.

`