Nederland

Timmermans blijft erbij: 'Aanwijzingen voor betrokkenheid Gülenbeweging bij coup'

16 november 2016 13:36 Aangepast: 16 november 2016 15:24
Beeld © EPA

Eurocommissaris Frans Timmermans ziet nog steeds aanwijzingen voor de betrokkenheid van de Gülenbeweging bij de coup in Turkije. Dat zei hij vanmiddag op een persconferentie in Brussel.

Timmermans kreeg gisteren kritiek omdat hij in het Belgische weekblad Knack stelde dat er 'steeds meer indicaties' zijn dat de Gülenbeweging 'wel degelijk' een rol heeft gespeeld in de verijdelde staatsgreep van juli in Turkije.

Die woorden neemt hij niet terug. "Ik heb alleen gezegd dat ik in mijn vele, vele contacten de afgelopen maanden heb gehoord dat er indicaties zijn voor de betrokkenheid van sommige personen van de Gülenbeweging in de coup in Turkije", aldus Timmermans. "Ik heb alleen gesproken over indicaties, niets meer, niets minder."

Verraad

Timmermans kwam vanmiddag niet terug op het Amerikaanse onderzoek waar hij eerder over sprak. Ook zei hij niet opnieuw dat de Gülenbeweging mogelijk bij de staatsgreep betrokken was, maar leden daarvan. Gülen zelf heeft eerder gezegd dat als er aanhangers van hem onder de coupplegers waren, zij verraad hebben gepleegd aan zijn leer.

Timmermans zei dat hij zijn uitspraak deed in de context van het zeer kritische rapport van de commissie vorige week over Turkije. "Ik geloof dat we een serieus probleem hebben en moeten werken aan onderwerpen als de rechtsstaat, mensenrechten en mediavrijheid."

Gevaarlijk

De Nederlandse Gulenbeweging noemde de uitspraak gevaarlijk voor de duizenden aanhangers in Europa. "Hij spreekt over de hele Gülenbeweging", reageerde Saniye Calkin. "Niet een paar mensen, of iemand in Turkije, maar de hele beweging. We hebben gezien wat dit soort uitspraken kan doen met Erdogan-aanhangers in Nederland."

"We werden ineens allemaal landverraders en terroristen genoemd. 'Schiet ze dood, waar je ze ziet', werd op social media geroepen. Nu gooit Timmermans weer olie op het vuur."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`