Ga naar de inhoud
Vervolging Geert Wilders

OM: het doet er niet toe dat Wilders 'minder-Marokkanen'-uitspraak nuanceerde

Beeld © ANP

Dat Wilders zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak later nuanceerde, doet er volgens het OM niet toe. Wilders werkte een week naar de speech toe en bereidde hem zorgvuldig voor. Daarom zijn de uitspraken een 'voltooide gedraging' en moeten de nuanceringen niet worden meegewogen door de rechter.

Wilders vroeg in maart 2014 aan zijn publiek of het meer of minder Marokkanen wilde, en relativeerde die uitspraken later. Hij zei dat hij criminele Marokkanen bedoelde, maar volgens officier van justitie Wouter Bos vinden veel aangevers en getuigen dat hij zijn uitspraken probeerde goed te praten.

Vrijheid van meningsuiting

Ook hebben veel mensen de nuance van Wilders niet eens gehoord, zegt Bos. "De pijn bij veel Marokkanen zit bij het over één kam scheren van de groep." Vooral de mededeling 'Dan gaan we dat regelen' is volgens Bos als bedreigend ervaren.

Wilders kan daarnaast als politicus geen beroep doen op de vrijheid van meningsuiting. Artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens beschermt Wilders niet als hij racistische uitspraken doet, zegt Bos. 

De zaak gaat morgenochtend verder. Dan zal het OM ook met zijn strafeis tegen Wilders  komen.