Nederland

Minister Kamp had staatsgeheim in privémail

17 november 2016 16:12 Aangepast: 17 november 2016 16:28
Beeld © ANP

In de privé-mailbox van minister Henk Kamp zijn geheime documenten gevonden. Er zat ook één document bij dat als staatsgeheim was aangemerkt.

Dat blijkt uit een onderzoek naar het e-mailverkeer van de minister van Economische Zaken. Hij gebruikte zijn privé-adres ook voor zakelijk verkeer en daarmee bracht hij mogelijk staatsgeheimen in gevaar. 

Vertrouwelijke documenten

Kamp stuurde vandaag een brief naar de Tweede Kamer waarin de resultaten van het onderzoek staan. In de mailbox van Kamp werden ongeveer 20 vertrouwelijke documenten gevonden. Eén document in de inbox was zelfs 'staatsgeheim'. Dat ging over arbeidsvoorwaarden bij een onafhankelijk bestuursorgaan.

In juli kwam naar buiten dat Kamp zijn privémail gebruikte voor zakelijk verkeer. Het probleem kwam aan het licht toen er na een phishingaanval plots e-mails automatisch werden verstuurd via het account van de minister. 

23.534 e-mails

In totaal vonden de onderzoekers 23.534 e-mails in de inbox van Kamp, die tussen januari 2009 en mei 2016 waren binnengekomen. Daarvan waren er 11.819 werkgerelateerd.

Kamp heeft ook inlichtingendienst AIVD gevraagd naar de gevonden documenten te kijken. De dienst oordeelde dat ze 'de interesse van buitenlandse inlichtingendiensten (hadden) kunnen hebben'. De AIVD stelde geen vervolgonderzoek in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore