Nederland

Sylvana Simons krijgt beveiliging om 'concrete bedreigingen'

22 november 2016 18:11 Aangepast: 22 november 2016 19:08
Beeld © ANP

Sylvana Simons krijgt beveiliging. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de politieke beweging DENK en vertegenwoordigers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Er worden 'zichtbare en onzichtbare maatregelen' getroffen om haar te beschermen.

DENK-voorman Tunahan Kuzu sprak na afloop van een 'goed gesprek'. Om wat voor maatregelen het precies gaat, wordt in het belang van de veiligheid niet gezegd. Kuzu kondigde gisteren aan dat de beweging in het gesprek concrete veiligheidsmaatregelen voor Simons ging eisen.

"Ik ben niet blij om hier vanavond te staan. Ik sta hier omdat wij ons ernstige zorgen maken over Sylvana Simons", zei Kuzu na afloop. "Ze moet kunnen zeggen waar zij voor staat en dat staat op dit moment onder druk."

Opgehangen

Directe aanleiding voor het gesprek was een filmpje dat op sociale media circuleert. Daarin zijn gemonteerde foto's te zien van Simons. Haar hoofd is onder meer geplakt in een oude foto van de Ku Klux Klan waarin ze zogenaamd is opgehangen. Volgens Kuzu zijn er concrete bedreigingen binnengekomen. "Je hebt maar één persoon nodig die de daad bij het woord voegt." 

De DENK-voorman herhaalde verder dat hij vindt dat premier Mark Rutte zich moet uitspreken. "Hij zal het land moeten laten weten dat dit echt niet meer kan."

'Weerzinwekkend en onacceptabel'

Rutte brengt op dit moment een bezoek aan Indonesië. Simons kreeg in mei, toen ze aankondigde dat ze zich aan ging sluiten bij DENK, volgens Kuzu al 20.000 bedreigingen binnen. Rutte zei toen dat hij zich 'buitengewoon gestoord' had aan de scheldpartijen op internet. "Het zijn ronduit walgelijk, racistische reacties."

Vicepremier Lodewijk Asscher sprak gisteren zijn weerzin over het filmpje uit. Hij noemde het onder meer 'weerzinwekkend en onacceptabel.' 

Simons wil niet ingaan op de bedreigingen. Ze gaat wel aangifte doen. Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken wie het dreigfilmpje over Simons heeft gemaakt en wie het online heeft gezet.

`