Nederland

Eindstreep formatie in zicht: financiën worden doorgerekend

16 september 2017 19:20 Aangepast: 16 september 2017 22:51
De onderhandelende partijen.

Het kabinet Rutte III is weer een stap dichterbij. De formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het grotendeels eens over de financiën. Frits Wester: "Het einde van de formatie komt nu echt in zicht."

De partijen hebben gisteren een 'groot deel' van hun plannen naar de rekenmeesters van het Centraal Planbureau (CPB) gestuurd, bevestigen ingewijden naar aanleiding van berichtgeving van de Telegraaf. Het CPB moet de plannen doorrekenen om te zien of alles dat de onderhandelaars hebben bedacht wel betaalbaar is.

"Er moet wel iets heel geks gebeuren wil deze formatiepoging nog mislukken," zegt politiek commentator Frits Wester. Het CPB heeft een week nodig voor het rekenwerk. De partijen hebben niet alle plannen doorgestuurd omdat ze het nog niet overal over eens zijn. Het is niet duidelijk wat nu precies nog de knelpunten zijn. 

Startblokken

Als het CPB klaar is, moeten de partijen kijken of de plannen geen onbedoelde effecten hebben. Als dat wel zo is, moeten de plannen weer worden aangepast. Hoe lang dat duurt valt moeilijk te zeggen. 

Bij het CPB staan ze al maanden in de startblokken om de plannen van een nieuw kabinet door te rekenen. Het CPB is een kleine club en er zijn maar een paar mensen die de doorrekeningen kunnen maken. Om ook in de vakantieperiode toch op elk moment te kunnen leveren, was een heel schema opgesteld. Alleen liep dat schema maar tot Prinsjesdag.

Het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat het nieuwe kabinet echt helemaal rond is. Ingewijden houden er rekening mee dat de nieuwe ministersploeg pas na de herfstvakantie op het bordes staat. Als er op 9 oktober nog geen kabinet is, gaat deze formatie de geschiedenis in als de langste ooit.

Meer op rtlnieuws.nl:

`