Ga naar de inhoud
Nederland

Politici, doe eens normaal man!

Samsom en Asscher op de schaats. Beeld © ANP

Politici doen in verkiezingstijd de gekste en lolligste dingen. Samsom en Asscher gingen vandaag schaatsen, Cohen liep eens de polonaise en Balkenende viel van een skateboard. Waarschuwing vooraf: dit artikel kan schaamtevolle beelden bevatten.

Het is maar goed dat Twitter nog niet populair was, toen Hilbrand Nawijn 9 jaar geleden 'We're going to Ibiza' stond te zingen in het populaire tv-programma 'Popstars' (video verderop in artikel). Hij zou ongetwijfeld met de grond gelijk zijn gemaakt en trending topic zijn geworden.

"Tenenkrommend was het", vertelt politicoloog Peter van der Heiden. "Het is jaren geleden, maar ik weet het nog zo goed. Dit had Nawijn nooit moeten doen."

Zieltjes winnen

Politici gaan ver om zieltjes te winnen, helemaal tijdens campagnetijd. Ze zitten in spelletjesprogramma's of doen andere gekkigheden. "Ze willen contact maken met de bevolking. Laten zien dat ze net mensen zijn. In het kader van: 'Kijk mij eens normaal doen."

Volgens Martin Rosema, onderzoeker politicologie bij de Universiteit van Twente, doen vooral politici hier aan mee om bekendheid te genereren. "Jezelf voor gek zetten, of idiote dingen doen op tv is een goede manier om naamsbekendheid te creëren." Maar werkt het ook? "Als je jezelf voor schut zet zeker niet. Maar als mensen denken; hé, leuke vent, daar wil ik wel een biertje mee drinken, kan het werken."

Do or don't?

Doe dus vooral normaal en focus je op de boodschap, is het advies van de deskundigen. En als je dan toch een lolletje trapt, doe het dan goed. Martin Rosema en Peter van der Heiden beoordelen de volgende 'gekke momenten' van politici.

Balkenende doet stoer en valt van skateboard: 'dapper maar dom'

Tijdens een werkbezoek aan Eindhoven in 2008 stapte toenmalige premier Balkenende op een skateboard. Hij maakt een lelijke smak. De beelden worden massaal gedeeld. 

Oordeel Rosema: "Het deed me aan Koningsdag denken: die koning wordt dan ook plotseling geconfronteerd met een activiteit die anderen voor hem hebben bedacht. Sommige mensen vinden het kneuterig, anderen vonden het misschien ook wel sympathiek. Niet echt een do of don't dus."

Van der Heiden: "Die Jan Peter Balkenende! Die beelden werden massaal gedeeld. Ik vind dat hij dit niet had moeten doen. Skateboarden past gewoon niet bij die houterige man. Hij werd een beetje Pietje Bell met zijn actie, een gereformeerde Pietje Bell. Nee, niet doen! Het was een beetje dom van hem." 

Job Cohen in de polonaise: 'absoluut niet doen'

Job Cohen host in 2011 op de muziek van Arie – Polonaise Hollandaise – Ribbens mee in de polonaise tijdens een programma van Omroep Max.

Rosema: "Als je iets doet, moet je geloofwaardig blijven. Dit ziet er niet echt natuurlijk uit. Een don't dus."

Van der Heiden: "Eens. Een don't. Zo'n polonaise lopen had Cohen ook helemaal niet nodig. Als je iets doet, moet je iets doen wat bij je past. Zoals Gerrit Zalm die ging flipperen tijdens de opening van een nieuw flippermuseum. Dat zag er sympathiek uit en het paste bij hem."

Jesse Klaver bij Ik hou van Holland: 'op het randje'

Jesse Klaver zat onlangs bij het RTL-programma 'Ik hou van Holland.' En natuurlijk doet Klaver leuke hoedjes op en fanatiek mee met de spelletjes. 

Rosema: "Het is een slimme manier om via het programma een ander publiek bekendheid te krijgen, in dit geval het RTL-publiek. In zijn geval een: do."

Van der Heiden: 'Ik vind dat je moet oppassen. Meedoen aan spelletjes kan gevaarlijk zijn. Ik zou als politicus nooit meedoen aan programma's als De Slimste Mens. De kans om af te gaan is te groot. In het geval van Klaver denk ik dat zijn achterban niet heel gelukkig is met zijn optreden bij Linda de Mol. De GroenLinks-stemmer is niet de Ik hou van Holland-kijker en kan zijn optreden juist verkeerd opvatten. Aan de andere kant kan hij wel weer sympathie kweken bij de andere stemmers. Het is op het randje wat Klaver hier doet."

Samsom en Asscher gaan schaatsen: vooral tactisch

Vandaag speelde de strijd tussen Samsom en Asscher zich schaatsend af: de twee bonden de ijzers onder in de ijshal van Leeuwarden.

Rosema: "Slim natuurlijk om te gaan schaatsen. Het trekt camera's en aandacht is goed in deze tijd. Er zit ook niet zoveel kwaad in; de twee doen 'normale-mensen-dingen'. Beter dan in een grijs zaaltje zitten te debatteren. Daar zit ook niemand op te wachten. Hier komt tenminste media op af."

Van der Heiden: "Het is vrij onschuldig, behalve als de een continu valt, dan wordt het gênant. Aan de andere kant ook een beetje treurig dat ze dit nodig hebben." 

Nawijn zingt Vengaboys: 'met 1 woord: vreselijk'

De 58-jarige Hilbrand Nawijn staat in 2007 in de sing-off van het programma So you wannabe a Popstar. Zijn nummer: 'We're going to Ibiza.'

Van der Heiden: "Moeten we het hier nog over hebben? Een hele, hele, hele dikke don't. Die man kan niet zingen en niet dansen. Hij wordt er ook niet sympathiek door, de kijker schaamt zich alleen maar. 'Nawijn is vreselijk en niet leuk', denk je als kijker na deze beelden."

Pechtold doet de Macarena

 D66-leider Alexander Pechtold danste in maart vorig jaar op het nummer Macarena bij Lubach op Zondag.​

Van der Heiden: "De vraag is eerder: moet je aan dit soort programma's meedoen? Ik denk van niet. Het maakt Pechtold  kwetsbaar. Politici kunnen beter het land gaan besturen. Maar nu Pechtold daar toch zit, doet hij het wel leuk. Hij staat niet voor schut, het is best grappig wat hij doet. Maar of het nu verstandig is, dat hij daar is gaan zitten? Ik denk het niet. Een don't dus."

Bron: RTL Nieuws / Agnes de Goede