Nederland

André Rouvoet: 'Ik ben niet tegen scheiden, wel tegen schade voor kinderen'

14 september 2017 22:08 Aangepast: 15 september 2017 10:16
André Rouvoet is zelf getrouwd en heeft 5 kinderen (die staan niet op de foto). Beeld © ANP

Oud-minister André Rouvoet (55) gaat voor het kabinet de strijd aan tegen vechtscheidingen. In het belang van het kind. Rouvoet: "Ik zie steeds meer scheidingen die eindigen in ruzie, ook in mijn omgeving."

U wordt voorzitter van het platform Divorce Challenge om de strijd tegen vechtscheidingen aan te gaan.  Een droom die uitkomt?
"Ik heb altijd al veel compassie gehad voor het gezin en kinderen. Ik wil me hier heel graag voor inzetten, er is veel te doen op dit vlak. Ik heb ook vrij snel ja gezegd. Al is het geen fulltime baan."

Maakt u zich zorgen over het groeiend aantal vechtscheidingen?
"Ja. Precieze cijfers zijn er niet, maar het aantal vechtscheidingen groeit. Zo'n 15 procent van de relatiebreuken eindigt in hevige ruzies. De schade die kinderen kunnen oplopen is ernstig."

Neemt u dat ouders kwalijk?
"Voor de duidelijkheid: ik bedoel het niet verwijtend. Het is vaak machteloosheid dat ouders in zo'n vreselijke situatie belanden. De meeste ouders stellen het belang van hun kinderen echt wel voorop en zijn er niet op uit om hun kind schade aan te doen. Maar het systeem en hoe dingen werken in ons land kunnen ook escalerend werken."

Ziet u veel heftige echtscheidingen in uw omgeving?
"Mijn jongste kind is 17 jaar. In haar klas zitten ook kinderen van wie de ouders gescheiden zijn. Dat gaat niet in alle gevallen op een vriendelijke manier. Ik zie het ook in mijn omgeving, meer dan vroeger. "

U bent christen. Heeft uw geloof ook invloed gehad om u hiervoor in te zetten?
"Alles wat ik doe, doe ik vanuit een bepaalde passie en betrokkenheid. Mijn geloof speelt daarbij ook mee. Ik ben altijd al begaan met het welzijn van kinderen en jongeren. Dat had ik ook in de periode toen ik nog fulltime in de politiek zat. Die betrokkenheid en kennis die ik opgedaan heb, heeft ook meegespeeld om mij voor deze opdracht te vragen."

Is het wel de taak van de overheid om de strijd tegen echtscheidingszaak aan te gaan?
"Een jaar of tien, vijftien geleden was het ondenkbaar dat de overheid zich hiermee zou gaan bezighouden. Maar twee jaar geleden besloot de Tweede Kamer om een Divorce Challenge uit te schrijven. De hele samenleving werd opgeroepen om anti- vechtscheidingsideeën in te dienen. Dat was een kantelpunt. De minister en staatssecretaris zijn vervolgens op zoek gegaan naar een geschikt persoon voor deze functie."

Hoe kun je dat als kabinet doen?
"Het is en blijft natuurlijk de verantwoordelijkheid van partners om op een goede manier uit elkaar te gaan. Maar de overheid kan een rol spelen door allerlei maatschappelijke initiatieven en innovaties te ontwikkelen om vechtscheidingen en de daaruit volgende kindertrauma's tegen te gaan. Soms kan het daarbij nodig zijn om de wet aan te passen, maar het kunnen ook kleine aanpassingen zijn die kunnen leiden tot een betere situatie."

Miniatuurvoorbeeld

André Rouvoet met zijn vrouw Liesbeth, met wie hij vijf kinderen heeft. 

Noem eens een paar voorbeelden?
"Bij het platform zijn al 500 ideeën binnengekomen. Vijf daarvan zijn al gestart, zoals bijvoorbeeld het inzetten van scheidingsexperts op basisscholen. Een ander initiatief waarmee we graag aan de slag willen gaan, is een gezinsadvocaat. Nu staan advocaten van de twee partners recht tegenover elkaar. Het is zó kenmerkend – en zo moet het dus niet. Die strijdhouding helpt niet."

Heeft u een smak geld om uit te geven?
"Nee. Ik heb de taak om te onderzoeken voor welke voorstellen een breed draagvlak is. De voorstellen moeten breed gedragen worden, door scholen, advocatuur, wooncorporaties en gemeenten."

Wat is uw missie?
"Mijn ambitie is: scheiden zonder schade. Ik snap dat dat niet altijd haalbaar is. Maar ik wil die ambitie wel op tafel houden. Omdat ik 'm zo mooi vind."

Vindt u dat mensen te snel scheiden?
"
Wie ben ik om dat te zeggen? Het is altijd jammer en verdrietig als mensen besluiten uit elkaar te gaan, helemaal als er kinderen in het spel zijn. Maar ik kan het toch niet maken om te zeggen dat mensen te snel uit elkaar gaan. Ik denk dat niemand op een scheiding uit is en dat niemand zijn kinderen schade wil berokkenen."

Wat adviseert u mensen die in hun omgeving te maken hebben met vechtscheidingen?
"Wees voorzichtig met oordelen. Ga niet zomaar verwijten maken. Realiseer je dat je een buitenstaander bent. Ik ken zelf geen gescheiden ouders die er geen problemen mee hebben dat ze uit elkaar zijn gegaan. Word dus als buitenstaander niet boos. Voer eerder een open gesprek met partners die dit meemaken."

Scheidingen: de cijfers

  • 40 procent van de huwelijken eindigt in een scheiding
  • Zo'n 15 tot 20 procent van de scheidingen eindigt in een vechtscheiding.
  • Er is sprake van een vechtscheiding wanneer een echtscheiding niet alleen gepaard gaat met negatieve gevoelens tegenover de ex-partner, maar ook met acties met de bedoeling de andere partner schade toe te brengen. 
  • 20 procent van de stellen gaat om een goede manier uit elkaar. 

Meer op rtlnieuws.nl
Scheiden? Dan eerst een cursus over opvoeden

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore