Nederland

Plasterk wil hulp verstandelijk beperkten in stemhokje niet regelen

14 september 2017 16:20 Aangepast: 14 september 2017 16:46
Beeld © ANP

Hoewel een meerderheid van de Kamer vindt dat mensen met een verstandelijke handicap hulp moeten krijgen in het stemhokje, lijkt dat voorlopig niet te gebeuren. Minister Plasterk is niet van plan de wet zo te wijzigen dat mensen met een verstandelijke beperking iemand kunnen meennemen in het stemhokje.

Dit blijkt tijdens een debat waarbij de evaluatie van de verkiezingen van 15 maart centraal staat. Probleem is volgens Plasterk dat niet gegarandeerd kan worden dat de hand van de stemmer niet naar een andere lijst en kandidaat wordt geleid dan die waarop de gehandicapte kiezer wil stemmen.

Ook hulp van iemand uit het stembureau biedt volgens Plasterk niet die garantie, omdat de leden meestal lid zijn van een politieke partij.

Op te leiden

Een Kamermeerderheid vroeg Plasterk om hulp in het stemhokje toe te staan of de mogelijkheden daartoe nogmaals te bezien. SP-Kamerlid Van Raak stelde voor daar desnoods per stembureau iemand die onpartijdig is voor op te leiden.

Plasterk maakte echter onomwonden duidelijk dat hij niets gaat ondernemen voor de kiezer met een verstandelijke beperking. Wat hem betreft rest voor deze kiezers slechts de mogelijkheid om iemand te machtigen.

Worsteling

Gehandicaptenorganisaties pleiten al jaren voor hulp in het stemhokje zodat mensen met een verstandelijke beperking zelf kunnen stemmen. De verstandelijk beperkte Conny Kooijman gaf gisteren nog tegenover RTL Nieuws aan dat het stemmen voor mensen met een verstandelijke beperking erg moeilijk is. Zij sprak over een worsteling met het grote stembiljet.

Dat het voor deze mensen moeilijk is blijkt ook uit de opkomst bij de laatste verkiezingen. Minder dan de helft van de mensen met een verstandelijke beperking ging naar de stembus, terwijl de gemiddelde opkomst 82 procent was.

Eenvoudiger stembiljet

GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren dienden daarom een motie in die de regering opdraagt de positie van mensen met een beperking nogmaals te bezien en onder meer te kijken of hulp in het stemlokaal voor verstandelijk beperkten toch mogelijk moet worden. Dinsdag 26 september stemt de Kamer hierover.

Dan stemt de Kamer ook over een motie van de SP om het stembiljet te vereenvoudigen. Volgens SP-Kamerlid Van Raak zijn mensen met een beperking ook hiermee erg geholpen.   

Meer op rtlnieuws.nl
Stemmen voor verstandelijk beperkten te moeilijk, politiek helpt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`