Nederland

Nederland geraakt door oproep Jan Terlouw: 'Ik weet niet wat me overkomt'

01 december 2016 14:10 Aangepast: 01 december 2016 17:15
Jan Terlouw bij DWDD Beeld © Screenshot De Wereld Draait Door.

Oud-politicus Jan Terlouw is 'totaal verbaasd' dat zijn pleidooi voor een betere wereld in talkshow DWDD zoveel heeft losgemaakt. "Ik weet niet wat me overkomt. Prachtig dat ik ook jongeren heb geraakt."

"Terlouw for president', twittert Wim Wildeboer. "Ik krijg hier natte ogen van", schrijft Diederik. De speech van Jan Terlouw, oud-D66-politicus en de schrijver van onder meer Oorlogswinter, over een betere wereld en het wantrouwen in de politiek, maakt veel los.

Terlouw krijgt massaal bijval, al klinkt er ook kritiek. Hij blijkt in ieder geval de vinger op de zere plek te hebben gelegd en is lange tijd trending topic. We spraken Terlouw over zijn tv-optreden.

Hebt u meegekregen dat u veel losmaakt?

"Ik heb wat op Twitter gelezen. Facebook ken ik niet zo goed, daar zit ik niet op. En ik word al de hele dag platgebeld. Ik ben totaal verbaasd dat er zoveel reactie is gekomen. Ik had dit absoluut niet verwacht. Ik heb met 'dat touwtje uit de brievenbus' denk ik de hunkering geraakt van mensen naar tijden dat je elkaar nog vertrouwen kon. En mijn observatie dat de Amerikanen op Trump stemden 'omdat ze de andere partij ook niet vertrouwen' heeft mensen geraakt."

Bent u gevraagd voor de speech of was het uw eigen idee?

"Vanwege mijn twee nieuwe boeken had mijn uitgever een interview bij Matthijs van Nieuwkerk geregeld. Ik zou eerst eerder komen vanwege mijn 85ste verjaardag, maar had een longonsteking. Gisteren mocht ik nog vrij onverwachts aanschuiven. Omdat ik jarig was, mocht ik het volk van DWDD toespreken, als een soort verjaarsdagscadeau kreeg ik zendtijd." 

Hoe had u uw speech voorbereid? Deed u het echt uit uw hoofd?

"Ik praat vaker over dit soort onderwerpen, maar heb er ook goed over nagedacht. Ik heb er zo'n twee weken over na kunnen denken. Ik vond het belangrijk om mijn zorgen te uiten over het wantrouwen dat er heerst; jegens elkaar en tegen politici. Dat wantrouwen wilde ik graag beschrijven met het herkenbare beeld van het 'touwtje uit brievenbus'. Die hangen er niet meer omdat we elkaar niet vertrouwen. Ik deed het allemaal uit mijn hoofd. Zonder autocue."

 

U haalt hard uit naar de politiek; was het in uw tijd dan zoveel beter?

"De politiek krijgt er vanwege dat wantrouwen inderdaad hard van langs. Mede door lieden als Jacques Monasch, die hun politieke partij verlaten maar hun zetel in de Tweede Kamer blijven behouden, krijgt de politiek het stempel 'onbetrouwbaar'. Burgers vertrouwen de politiek niet meer en de politiek vertrouwt de burgers niet meer. Als je uit de fractie stapt, hoor je weg te gaan. Vroeger gebeurde het ook wel, maar toen werd er tenminste nog schande van gesproken. Politici dienen niet meer het publieke belang en zijn niet meer integer. Ik neem dat politici kwalijk. Iedereen vindt het maar doodgewoon."

Vroeger was alles beter....

"Ook in mijn tijd was er kritiek op de regering, maar er was niet zoveel wantrouwen. In mijn tijd had de politiek in ieder geval nog moreel gezag en werden er nog ideologische discussies gevoerd. Je mocht het er dan wel niet mee eens zijn, er was veel minder wantrouwen. Toen waren er nog veel meer politici die zich er bewust van waren dat ze er voor de publieke zaak zaten."

U stelde veel vragen en deed allerlei constateringen, maar wat is de oplossing?

"Politici moeten zich weer bewust zijn dat ze hier voor de publieke zaak zitten. Het vertrouwen creëren. Politici moeten integer zijn, onkreukbaar. Draag uit dat je er bent om het publieke belang te dienen." 

Heeft u nu weer een touwtje uit de brievenbus hangen?

"Vroeger wel, nu niet meer. Het kan gewoonweg niet meer."

Heeft Monasch al gebeld?

"Nee, ik heb nog niets van politici gehoord. Het allermooiste vond ik dat ik gisteren na de uitzending door jongeren werd aangesproken. Ik doe het vooral voor hen. Zij hebben de toekomst."

Waarom raakte u geëmotioneerd?

"Omdat ik dacht aan de jeugd die achter mij ligt. Ik heb een prachtig leven gehad, ik wil dat jongeren dat ook hebben.'' 

RTL Nieuws / Agnes de Goede
`