Nederland

GeenPeil pakt door en wil nu met Jan Dijkgraaf de Kamer in

03 december 2016 12:45 Aangepast: 29 juli 2017 14:30
Beeld © Metro

Het begon als een beweging om het Oekraïne-referendum af te dwingen, maar GeenPeil pakt nu door en wil als politieke partij meedoen met de Tweede Kamer-verkiezingen in maart.

Jan Dijkgraaf wordt naar voren geschoven als lijsttrekker van de nieuwe partij. Maar zijn rol zal anders zijn dan normaal in de Tweede Kamer. "Het plan van GeenPeil draait volledig om directe volksvertegenwoordiging en controle van de macht", schrijft GeenPeil in een persbericht. 

Online een stem in de Kamer

Bronnen binnen de partij zeggen de koers direct te willen laten bepalen door de achterban. De leden zouden zich bij ieder belangrijk voorstel of motie online kunnen uitspreken. Dijkgraaf moet dan het resultaat van de stemming omzetten in een voor- of tegenstem in de Kamer. 

De stap om de partij te beginnen wordt genomen nu premier Mark Rutte nog altijd niets heeft gedaan met het 'nee' van het Oekraïne-referendum. "De regeringspartijen PvdA en VVD, gesteund door D66, laten de kiezer al negen maanden barsten en verliezen hiermee nog meer vertrouwen. Daarom gaan we ditmaal voor de voltreffer!", schrijft GeenPeil. 

'Het wordt druk'

Politiek verslaggever Frits Wester voorziet een versplintering met drie vergelijkbare partijen. "Jan Roos met VNL, Thierry Baudet met het Forum voor de Democratie en nu Jan Dijkgraaf met GeenPeil. Dijkgraaf heeft altijd aan de zijlijn gestaan. Op Twitter, in columns en tv-optredens is hij altijd zeer kritisch geweest. Maar dat is wat anders dan het vak van politicus", stelt Wester. 

"Ze spelen allemaal in op boosheid en onvrede terwijl ze nog niet zo lang geleden nog volop samenwerkten. Ik voorzie dat er uiteindelijk allemaal kleine fracties zullen ontstaan. Het wordt druk op rechts met al die mensen die hun eigen beweging willen opzetten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore