Nederland

Europese Commissie voert druk op Polen op vanwege omstreden wet rechters

12 september 2017 16:55 Aangepast: 12 september 2017 17:04
Archiefbeeld Beeld © EPA

Brussel is niet tevreden met de Poolse uitleg over een nieuwe wet voor de organisatie van de lagere rechtbanken. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans geeft Warschau een maand om de wet aan te passen.

Het lopende conflict tussen de EU en Polen gaat over de rechtsstaat in het land. De Poolse regering wil rechters makkelijker kunnen ontslaan, en dat bedreigt de onafhankelijke rechtsstaat, vindt de Commissie. 

Polen is bezig met vier wetten die de rechterlijke macht moeten hervormen. Brussel vreest voor de onafhankelijkheid van de rechtbanken nu de minister van Justitie rechters kan ontslaan, benoemen of hun mandaat verlengen. Daarnaast wil Polen verschillende pensioenleeftijden invoeren voor vrouwelijke (60 jaar) en mannelijke (65 jaar) rechters. Dat is leeftijdsdiscriminatie en tegen de EU-regels.

Wet aanpassen 

Volgens Timmermans brengen de vier nieuwe wetten de rechterlijke macht onder de 'volledige politieke controle van de regering'. "Van het moment van hun benoeming tot hun pensioen zullen rechters naar haar pijpen dansen."

Als Warschau de wet niet aanpast, kan Timmermans het Europees Hof van Justitie inschakelen. Dat is de laatste stap in de zogeheten inbreukprocedure die eind juli is gestart. "We laten niet los", dreigde hij al eerder.

Duizenden inwoners van Polen zijn het niet eens met de omstreden wet. Ze demonstreerden met vlaggen en spandoeken bij het parlementsgebouw in Warschau, vooralsnog zonder succes. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore