Nederland

Ondernemingsraad politie gaf in 3 jaar tijd 7,5 ton te veel uit

12 september 2017 12:05 Aangepast: 12 september 2017 12:24
De deze zomer overleden oud-korpschef Gerard Bouman. Beeld © ANP

De Centrale Ondenemingsraad van de Nationale Politie gaf onder voorzitter Frank Giltay in drie jaar tijd 7,5 ton te veel uit. Oud-kopschef Gerard Bouman liet na om de kostenoverschrijding aan te pakken.

Dat staat in het rapport van de commissie-Ruys, die onderzoek deed naar misstanden bij de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie. 

Uit de ingediende begrotingen blijkt dat in 2013, het jaar dat de Nationale Politie begon, ruim 187.000 euro te veel werd uitgegeven. In dat jaar ging de begroting van de COR ook fors omhoog: van 329.000 euro in 2012 naar 1.808.000 in 2013, dus ruim een verviervoudiging.

In 2014 was de overschrijding 321.604 euro en in 2015 was dat 236.068. De buitensporig hoge uitgaven onder leiding van COR-voorzitter Frank Giltay baarden de korpsleiding al langer zorgen. Toch greep de in juli overleden Bouman niet in. 

Geen adequaat toezicht

De commissie concludeert dat 'op onzorgvuldige wijze met publiek geld is omgesprongen'. Bouman heeft onprofessioneel en ongepast gehandeld. Bijvoorbeeld door COR-voorzitter Giltay een persoonlijke lening te verschaffen en een creditcard met een bestedingslimiet van 10.000 euro te geven.

Ook heeft hij Frank Giltay een salarisverhoging gegeven die volgens de commissie niet terecht was. Volgens de commissie is dit persoonlijke begunstiging. Er is geen bewijs gevonden dat oud-korpschef Gerard Bouman beslissingen van de COR heeft beïnvloed door de voorzitter om te kopen. 

'Dit doet pijn'

De Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie heeft met gemengde gevoelens kennisgenomen van de bevindingen van de commissie-Ruys. Voorzitter Rob den Besten zegt tegen RTL Nieuws: "Wij moeten enerzijds vaststellen dat er dingen zijn gebeurd die niet passen bij de medezeggenschap van de politie. Dat doet pijn. Op deze punten moet het recht z'n beloop hebben."

Den Besten vervolgt: "Tegelijkertijd voelt de COR zich gesterkt door de conclusie van de onderzoekscommissie dat het besluitvormingsproces goed is verlopen, dat geen sprake was van beïnvloeding van de centrale medezeggenschap en dat de COR kwalitatief goede adviezen heeft afgeleverd."

Rol van ministers

Ook is gekeken of oud-minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en zijn voorganger Ivo Opstelten op de hoogte waren. Daar zijn geen aanwijzingen voor. 

De minister kreeg wel eerder waarschuwingen van toezichthouders over de administratieve organisatie en de financiële controle bij de Nationale Politie in zijn geheel. Het verbeteren had geen prioriteit. 

Meer op rtlnieuws.nl
Politietop liet COR-gedrag Frank Giltay toe 

`