Nederland

VVD en CDA: Kiesdrempel om kleine partijen te weren

12 december 2016 18:25 Aangepast: 12 december 2016 21:36
Beeld © ANP

Er zijn veel te veel kleine politieke partijen in ons land, vinden de VVD en het CDA. Zij pleiten daarom voor een kiesdrempel: een minimaal aantal zetels om in de Tweede Kamer te komen.

Het CDA denkt aan een kiesdrempel van drie a vier zetels. Partijen die bij de komende verkiezingen dus geen vier zetels halen, komen niet in de Tweede Kamer. Met te veel fracties wordt Nederland onbestuurbaar, vreest het CDA.  

De VVD wil de drempel nog hoger leggen: een kiesdrempel van 5 procent van de stemmen. Dat betekent dat een partij zeven zetels moet halen om in de Kamer te komen.

Gevolgen

Stel dat er zo'n kiesdrempel komt; wat betekent dat? Voor de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 heeft dat de volgende gevolgen:

Thumbnail

Zou de kiesdrempel op vier zetels liggen, dan zouden SGP, Partij voor de Dieren en 50Plus niet in de Kamer komen. Komt de drempel nog hoger te liggen dan zouden ChristenUnie en GroenLinks het ook niet halen. 

Tientallen partijen doen mee

Ook in maart willen weer tientallen partijen meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Die moeten zich eerst allemaal aanmelden bij de Kiesraad. "Er zijn dit jaar veel nieuwe aanmeldingen: maar liefst 63", vertelt Melle Bakker van de Kiesraad. Dat is nog geen record. In 2006 waren dat er 74. 

Die nieuwkomers doen niet allemaal mee aan de verkiezingen. Uiteindelijk doen er rond de twintig partijen mee. Elke partij moet namelijk een kandidatenlijst inleveren, een borgsom van ruim 11.000 euro betalen en door het hele land, in zogenoemde kieskringen, handtekeningen verzamelen. Melle Bakker: "Veel van de afhakers krijgen de handtekeningen of het geld niet bij elkaar en haken dus af."

Aanpassing Grondwet

Een kiesdrempel zoals CDA en VVD willen, is er niet zomaar. De invoering duurt jaren omdat de grondwet daarvoor moet worden aangepast. VVD en CDA vinden dat het nieuwe kabinet er haast mee moet gaan maken. Overigens heeft het CDA in het huidige verkiezingsprogramma nog een kiesdrempel van 2 zetels staan. Dat aantal moet dus omhoog.

Politiek verslaggever Frits Wester is kritisch. Volgens hem staat de kiesdrempel politieke vernieuwing in de weg. "En dat is wel een erg hoge prijs die de grotere partijen vragen voor de bescherming van de eigen positie, door nieuwe initiatieven in de kiem te smoren. Neem bijvoorbeeld de SP die begin jaren 90 met twee zetels begon en doorgroeide tot een serieuze partij van formaat. Iets wat 50Plus ook wel zou kunnen lukken. Een kiesdrempel staat die politieke vernieuwing in de weg."

Meer op rtlnieuws.nl
Tweede Kamer is klaar met zetelrovers

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore