Nederland

Geert Wilders schuldig voor 'minder minder'-uitspraak, maar krijgt geen boete

09 december 2016 11:45 Aangepast: 29 juli 2017 13:00
Beeld © ANP

De rechter heeft Geert Wilders veroordeeld voor zijn 'minder minder'- uitspraak, maar krijgt geen boete. Volgens de rechtbank heeft Wilders zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Wilders noemt de uitspraak 'knettergek'.

De highlights:

  • Geert Wilders heeft zich schuldig gemaakt aan aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging door zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraken, gedaan op 19 maart 2014.
  • De rechtbank heeft besloten hem schuldig te bevinden, maar geen straf op te leggen. Wel krijgt hij een strafblad. Het OM had een boete van 5000 euro geëist tegen de PVV-leider.
  • Wilders gaat in hoger beroep: hoe noemt de uitspraak 'knettergek'.

Volgens de rechter heeft Wilders met zijn uitspraken niet aangezet tot haat. De politicus krijgt geen straf opgelegd, omdat hij volgens de rechtbank met deze veroordeling voldoende gestraft is. Volgens het vonnis heeft Wilders  'een hele bevolkingsgroep apart gezet, zonder onderscheid te maken'. De rechtbank verwijt Wilders dat hij 'een groep collectief in eigen waarde heeft aangetast', zei rechter Steenhuis. 

Het oordeel van de rechter:

Het Openbaar Ministerie had een geldboete van 5000 euro geëist.  Geert Wilders gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Hij noemt de uitspraak 'knettergek'. "Dit is koren op de molen van Geert Wilders. Deze uitspraak bevestigt de boosheid van zijn achterban op de elitie", stelt politiek verslaggever Frits Wester. 

Historisch proces

Na een proces van weken volgde vandaag de uitspraak in de 'minder-minder-zaak'. In het historische proces gaat het om uitspraken die Wilders deed in maart 2014. Tijdens een bijeenkomst in Den Haag vroeg hij het publiek of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek antwoordde met 'minder, minder, minder'. Daarop reageerde Wilders dat hij dat gaat 'regelen'.

Over de uitspraken ontstond veel ophef. Bijna 6500 mensen deden aangifte tegen Wilders. Volgens het Openbaar Ministerie is Wilders strafbaar omdat hij zich opzettelijk beledigend heeft uitgelaten over een groep mensen om hun ras. Ook vindt het OM dat de PVV-leider heeft aangezet tot haat en discriminatie.

Gevolgen voor Wilders

Bij een veroordeling heeft Wilders een strafblad op zak, maar dat heeft geen gevolgen voor Wilders als politicus. Hij kan gewoon in de Kamer blijven. Ook kan hij premier worden. 

De PVV-leider stond al eerder voor de rechter. In 2011 werd hij door de rechtbank van Amsterdam vrijgesproken voor het beledigen van moslims, het aanzetten tot haat en het aanzetten tot discriminatie. Zowel de verdediging als het Openbaar Ministerie (OM) had toen algehele vrijspraak geëist. Wilders uitte toen vooral kritiek op de islam, onder meer in zijn film Fitna.

Meer op rtlnieuws.nl
Lees in de special alles over het Geert-Wilders proces

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore