Nederland

Wilders: 'Schoon schip maken' niet zo bedoeld

13 december 2016 07:10 Aangepast: 13 december 2016 08:47
PVV-leider Geert Wilders in het beklaagdenbankje. Beeld © ANP

"Nee hoor. Dat heb ik niet gezegd en ook niet bedoeld", reageert Geert Wilders op de door hemzelf gecreëerde ophef die zaterdag ontstond nadat hij in een interview repte over 'schoon schip maken' als hij premier is.

Omdat Wilders zijn uitspraken deed op de dag nadat de Haagse rechtbank hem schuldig had verklaard, dachten veel mensen dat hij doelde op het ontslaan van rechters. Die veroordeelden hem voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak, maar zonder hem straf op te leggen. In een interview op zaterdag met De Telegraaf zei hij dat 'mensen massaal genoeg hebben van het vonnis, Rutte en van valse racismebeschuldigingen als je over Marokkanen spreekt'.

Maar in een interview, opnieuw in De Telegraaf, legt hij uit dat hij dat niet zo bedoelde. "Ik wil dat er schoon schip wordt gemaakt. Dat we weer baas worden in eigen land en dat we een einde maken aan de tsunami aan vreemdelingen die hier niet thuishoren", verklaart de PVV-politicus zijn eerdere uitspraak. Van het ontslaan van rechters is volgens Wilders geen sprake. 

Geen rechter meer voor het leven

Maar hij herhaalt wel een eerder partijstandpunt om rechters niet meer voor het leven te benoemen. "We vinden dat ze na vijf of tien jaar nog eens beoordeeld moeten worden. Mensen met een baan hebben een functioneringsgesprek, want iedereen maakt fouten. Ook rechters. Ik denk dat het niet meer van deze tijd is om ze voor het leven te benoemen." 

Rechters worden in principe voor het leven benoemd om onafhankelijke rechtspraak te bevorderen. De gedachte daarachter is dat ze niet hoeven te vrezen voor hun baan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore