Nederland

VVD botst in Kamer over holocaustontkenning

15 december 2016 13:12 Aangepast: 15 december 2016 13:45
Joost Taverne tijdens het debat over de vrijheid van meningsuiting. Beeld © ANP

Bij een debat in de Tweede Kamer over de verruiming van de vrijheid van meningsuiting is de VVD in aanvaring gekomen met de oppositie.

Tweede Kamerlid Joram van Klaveren van VoorNederland (VNL) heeft een wetsvoorstel ingediend om de vrijheid van meningsuiting te verruimen. De VVD vindt dat er te praten is over het aanpassen of schrappen van het wetsartikel over groepsbelediging.

Maar tegenstanders vinden dat hiermee bijvoorbeeld holocaustontkenning makkelijker wordt gemaakt. Sybrand Buma van het CDA was fel. "Groepsbelediging kwam in de jaren 30 in de wet. Om Joden te beschermen. De wetgever begreep dat beledigen de eerste stap was naar onrust en mogelijk geweld.''

CDA wil straf verdubbelen

Volgens Buma heeft Nederland sowieso behoefte aan minder belediging en niet aan meer. "Aanzetten tot haatzaaien en discriminatie schrappen uit het wetboek van strafrecht is een historische fout", zegt hij. Buma wil juist de straf op haatzaaien verdubbelen naar maximaal 2 jaar celstraf.

Alexander Pechtold (D66) is het met Buma eens: "Muren bekladden met hakenkruisen. Zwaaien met IS-vlaggen. Anti-homo-flyers verspreiden. Antisemitische leuzen in voetbalstadions. Imams die homo’s kakkerlakken noemen. Het wordt allemaal toegestaan. Dat pad wil ik niet op. Nooit.''

Geen meerderheid

Volgens Joost Taverne van de VVD zijn andere artikelen in de wet ook effectief om holocaustontkenning te bestrijden.

In de Tweede Kamer is er geen meerderheid voor het verruimen van de vrijheid van meningsuiting. De PVV vindt wel dat de vrijheid van meningsuiting zo groot mogelijk moet zijn. Kamerlid Martin Bosma van de PVV spreekt van 'het recht om op lange tenen te mogen staan'.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore