Nederland

MH17-verdachten uit Rusland en Oekraïne niet bij mogelijk proces

05 juli 2017 11:51 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Verdachten van het neerschieten van vlucht MH17 uit Rusland en Oekraïne zullen niet aan Nederland worden uitgeleverd. De grondwet van die landen verbiedt de uitlevering van onderdanen, melden de ministers Blok en Koenders aan de Tweede Kamer.

Het kabinet maakte vanochtend officieel bekend dat MH17-verdachten door een rechtbank in Nederland en onder de Nederlandse wet zullen worden berecht. Nationale en internationale bronnen meldden vorige week al aan RTL Nieuws dat de rechtszaak in Nederland zal worden gehouden

Uitlevering verboden

Het kabinet zal proberen de verdachten naar Nederland te halen. Ministers Blok en Koenders schrijven aan de Kamer dat als het gaat om eventuele Oekraïense en Russische verdachten die in hun eigen land verblijven , 'moet worden geconstateerd dat zij naar verwachting niet kunnen worden uitgeleverd, omdat de Oekraïense respectievelijk de Russische grondwet de uitlevering van eigen onderdanen verbiedt'. 

De ministers schrijven verder dat er nog wel een theoretische mogelijkheid bestaat dat een verdachte vrijwillig naar Nederland komt om terecht te staan. 

Afspraken met Oekraïne

Nederland heeft afspraken gemaakt met Oekraïne. Onderdeel daarvan is in ieder geval dat eventuele Oekraïense daders hun straf in eigen land kunnen uitzitten. Ook zijn er afspraken gemaakt over de de mogelijkheid om verdachten te verhoren via een videoverbinding. Wat de afspraken verder precies inhouden, is op dit moment niet duidelijk. Nog deze week wordt het verdrag ondertekend, daarna gaat het zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer. Met Rusland zijn geen afspraken gemaakt over de vervolging van verdachten.  

Als de verdachten niet naar Nederland komen, kunnen ze bij verstek worden veroordeeld. Theoretisch is het dan mogelijk dat een dader de straf in het buitenland uitzit.  

Onderzoek in volle gang

Nu deze beslissing is genomen, betekent dit niet dat er op korte termijn verdachten voor de rechter zullen staan. Het strafrechtelijk onderzoek is nog in volle gang. Hoewel er een groep betrokkenen in beeld is, zijn er nog geen mensen in staat van beschuldiging gesteld.

Op 17 juli 2014 kwamen 298 mensen om het leven toen vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten, onder wie 193 Nederlanders. 

Vanaf deze plek werd de BUK-raket afgeschoten

Meer op rtlnieuws.nl:

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`