Nederland

Deal in EU: Rutte gaat toch instemmen met Oekraïne-verdrag

15 december 2016 18:30 Aangepast: 29 juli 2017 11:30
Premier Mark Rutte geeft een persconferentie na afloop van een bijeenkomst van de Europese raad. Beeld © ANP

Nederland ondertekent tóch het Europese verdrag met Oekraïne, ondanks een 'nee-stem' tijdens het referendum. Premier Rutte heeft in Brussel zijn Europese collega's overtuigd dat ze akkoord moeten gaan met zijn aanvulling op het verdrag.

Door de instemming van de Europese regeringsleiders vindt Rutte dat hij het verdrag alsnog kan goedkeuren ondanks de 'nee-stem'.

In een bijlage bij het verdrag komt nu het volgende te staan:

  • Het verdrag leidt niet tot EU-lidmaatschap voor Oekraïne
  • Geen verplichting voor financiële hulp voor Oekraïne
  • Geen vrij verkeer van werknemers uit Oekraïne
  • Geen militaire samenwerking met Oekraïne

Tijdens het referendum op 6 april dit jaar stemde 61,1 procent van de stemmers tegen het verdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne.

'Er zullen mensen tegen blijven':

Zoeken naar oplossing

Het kabinet is weliswaar niet verplicht om de uitslag te volgen, maar de Tweede Kamer heeft vooraf altijd gezegd dat 'de uitslag zou worden gerespecteerd bij een geldige opkomst'. Sindsdien zocht Rutte naar een oplossing.

Vandaag was de laatste kans voor Rutte om zijn Europese collega’s in Brussel te overtuigen van een extra paragraaf in het verdrag waarbij de bezwaren van de Nederlandse nee-stemmers staan.

'Belangrijk om in te stemmen'

Politiek verslaggever Fons Lambie: "De 'nee-stem' van het referendum wordt nu veranderd in een 'ja-stem met een bijlage'. Rutte vindt zelf dat de verklaring heel wat voorstelt, maar tegenstanders wijzen erop dat aan het verdrag niks is veranderd, maar dat er nu een bijlage is gekomen over punten die toch al niet in het verdrag stonden."

Lambie: "Nu er in Brussel een akkoord is, moet Rutte de steun krijgen van een meerderheid in Tweede en Eerste Kamer. Dat wordt nog een hele kluif. In de Tweede Kamer mikt hij op een meerderheid van VVD, PvdA en D66. In de Eerste Kamer heeft Rutte voor een meerderheid nog meer steun nodig van oppositiepartijen. Rutte hoopt op het CDA, dat in de Eerste Kamer een aantal pro-Europese senatoren heeft."

`