Nederland

PvdA en D66 willen meer ruimte voor dubbel paspoort

16 december 2016 05:15 Aangepast: 16 december 2016 06:31

Elke Nederlander moet een dubbel paspoort kunnen hebben. Dat vinden PvdA en D66, die daarvoor vandaag een wetsvoorstel indienen.

Nu heeft de overheid nog liever niet dat je meer dan één paspoort hebt. Daarom moet je als je Nederlander wilt worden volgens de huidige wet je andere nationaliteit afstaan, als dat tenminste mogelijk is.

Verliezen Nederlanderschap

En daarom verliezen Nederlanders die in het buitenland wonen automatisch hun Nederlanderschap als ze de nationaliteit aannemen van het land waar ze wonen. 

Dat is een achterhaalde wet, vinden D66 en PvdA.  Er is niks mis met het hebben van twee paspoorten, vinden zij. "Ik heb ook twee paspoorten en ik voel me in hart en nieren Nederlander", zegt Ahmed Marcouch van de PvdA. "Ik heb nooit loyaliteitsconflicten, maar ben wel degelijk Marokkaan." 

Uitzondering in Europa

Bovendien is Nederland met zijn wet eerder uitzondering dan regel in Europa. In al onze buurlanden is het hebben van een dubbele nationaliteit geen probleem.

Willen de partijen de wet veranderd krijgen, dan hebben ze steun van meer partijen nodig. Samen hebben PvdA en D66 bij lange na geen meerderheid in de Tweede Kamer. Ze willen zo snel mogelijk een debat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore