Nederland

Nieuwe regels voor installatie cv-ketels tegen koolmonoxidevergiftiging

19 december 2016 17:29 Aangepast: 19 december 2016 17:57
Archieffoto cv-installateur. Beeld © ANP

Om het aantal koolmonoxide-ongelukken omlaag te krijgen, mag de aanleg en onderhoud van cv-ketels straks alleen nog maar gedaan worden door gecertificeerde monteurs. Jan Snel verloor zijn dochter aan koolmonoxidevergiftiging: "Strengere regels zijn goed, maar er is meer nodig."

Elk jaar sterven er volgens de officiële cijfers vijf tot tien mensen aan een koolmonoxidevergiftiging. Tussen de 200 en 400 mensen belanden jaarlijks op de Eerste Hulp. Uit onderzoek van de Onderzoeksraad blijkt dat bijna de helft van de ongelukken gebeurt met een cv-installatie. Daarom gaat het kabinet de regels strenger maken. In 2019 gaan de regels in.

Bijscholing en certificaten

Nu mag iedereen zich nog cv-monteur noemen, maar dat gaat veranderen. Veel van de in totaal 18.000 installateurs (waarvan 12.000 ZZP'ers) moeten eerst worden bijgeschoold. Als ze aan de eisen voldoen krijgen ze een keurmerk.

Met steekproeven wordt in de gaten gehouden of de installateurs zich aan de regels houden. Gebeurt dat niet, dan krijgen ze een boete en lopen ze het risico dat ze geen cv-ketels meer mogen installeren. 

Thumbnail

Danique Snel (r) stierf door een koolmonoxidevergifting.

Nederland loopt achter

Koolmonoxide wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Je merkt niet dat de vergiftiging in huis is. De 12-jarige Danique uit Huizen kwam in 2012 om door koolmonoxidevergiftiging omdat er iets mis was met de afvoer. De vader van Danique strijdt sinds haar dood voor strengere regelgeving. Jan Snel: "De dood van Danique was niet nodig geweest. Nederland loopt hopeloos achter als het om regelgeving rond cv-installaties gaat."

Snel is blij dat er eindelijk strengere regelgeving komt. Maar hij heeft ook kritiek. "Waarom gaan de regels pas in 2019 in? In omliggende landen moeten cv-monteurs al jaren een certificaat op zak hebben. En ik zou graag zien dat de overheid koolmonoxidemeters verplicht maakt. Dat is nu nog niet."

Aarzeling

Omdat de strengere regels pas in 2019 ingaan wil minister Stef Blok (Wonen) in de tussentijd de mensen bewuster maken van de gevaren van koolmonoxide. Daarom start begin volgend jaar een publiekscampagne. Daarbij wordt onder meer aandacht besteed aan het goed installeren van melders in woningen.

De minister aarzelde eerder om de regelgeving rond onderhoud en aanleg van cv-ketels strenger te maken omdat hij bang was dat de prijzen fors omhoog zouden gaan. Uit onderzoek blijkt nu dat de prijsverhoging tussen 2 en 5 procent zal zijn. Dat betekent dat er voor een onderhoudsbeurt 4,50 euro meer moet worden betaald. Bij een nieuwe ketel zorgen de nieuwe regels voor een kostenstijging van 45 euro. 

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`