Nederland

Kamer wil uitleg kabinet over verblijf 'Berlijn-verdachte'

28 december 2016 13:11 Aangepast: 28 december 2016 13:12
Terreurverdachte Anis Amri

De Tweede Kamer heeft verontrust gereageerd op het nieuws dat Anis Amri, de vermoedelijke dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, via Nederland naar Milaan zou zijn gereisd.

Zo wil PVV-leider Geert Wilders na dit 'schokkende nieuws' de Kamer terugroepen van reces en een debat voeren met premier Mark Rutte. Hij schrijft dat, 'als de mediaberichten kloppen, de grenzen zo lek als een mandje zijn en ons land groot gevaar loopt'.

Geen debat

Vanuit de VVD is er op dit moment geen steun voor het terugroepen van de Kamer, laat fractievoorzitter Halbe Zijlstra weten. De VVD wil eerst een brief van de minister. "Het lijkt erop dat een eventueel debat dwars door het strafrechtelijk onderzoek heen loopt en dat zouden wij niet verantwoord vinden. Dus daarom willen we eerst een brief van het kabinet."

Voor CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg 'roept de zaak heel wat vragen op', maar meteen een debat organiseren vindt ook zij wat voorbarig. "Dan gaan we praten over dingen die we niet weten. Laten we eerst kijken wat er uit het onderzoek komt."

Brief van de minister

Ook voor de PvdA is het terugroepen van het parlement voorlopig een stap te ver. Een brief van de minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, is op dit moment genoeg. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch: "Dit laat wederom zien dat de samenwerking tussen veiligheidsdiensten in Europa veel beter kan. Samenwerking versterkt de informatiepositie van de diensten en zorgt voor een betere uitvoering. Alleen gezamenlijk kunnen we deze terroristen stoppen. Daarnaast wil ik van de regering weten welke precieze informatie zij nu hebben over hoe deze terrorist is gereisd."

De SP focust eveneens op de veiligheidsdiensten. Kamerlid Ronald van Raak: "Het is vaker gebeurd dat potentiële terroristen vrij via Nederland konden reizen. De samenwerking tussen geheime diensten moet echt beter worden en verdachten moeten internationaal gericht gevolgd worden."

Zorgvuldige uitleg

D66-Kamerlid Kees Verhoeven van D66 wil nog vóór het weekeinde een brief met uitleg van Van der Steur. Hij vraagt zich af waarom de minister niet zelf met het nieuws en de bijbehorende zorgvuldige uitleg is gekomen: "Mensen zijn in deze tijden van terreur al ongerust, dan zou het helpen als we zulke berichten niet steeds paniekerig uit buitenlandse media moeten vernemen. Of wist de minister er niet van? Zit de minister er wel voldoende bovenop?"

`