Nederland

Rapport over Teevendeal: doofpot of geklungel?

25 mei 2016 04:03 Aangepast: 31 juli 2017 10:00
Beeld © ANP

In politiek Den Haag wordt met spanning uitgekeken naar het nieuwe rapport van de commissie-Oosting over de Teevendeal. Het rapport wordt vanochtend gepresenteerd.

Het begon met een paar vragen over een oude schikking, maar groeide uit tot een slepende affaire die twee bewindslieden de kop kostte. Het bonnetje van de omstreden schikking met crimineel Cees H. bleek lang onvindbaar, terwijl het makkelijk gevonden had kunnen worden.

Schimmige deal

Jaren geleden sloot toenmalig officier van Justitie Teeven een deal met drugscrimineel Cees H. Die kreeg in beslag genomen miljoenen terug, maar wat hij daarvoor terug deed is nog altijd onbekend.

Het precieze bedrag van de schikking was ook lang onduidelijk. Dat kwam doordat het bonnetje ervan niet te vinden was, zei het ministerie van Veiligheid en Justitie. Maar al die tijd stond het gewoon in een back-up van een oud computersysteem. 

In december kwam de commissie-Oosting al met harde kritiek op de deal. Teeven stelde zijn superieuren niet goed op de hoogte van het bedrag, terwijl zij wel toestemming moesten geven. Bovendien beloofde hij Cees H. strafvermindering, zonder dit te overleggen met de top van het OM, dat een eerdere deal had afgewezen. 

Bonnetje was lang spoorloos

Toen het juiste bedrag naar boven kwam, vertrokken minister Opstelten en inmiddels staatssecretaris Teeven. De vraag bleef waarom het bonnetje zo lang spoorloos was. Volgens de minister was er gewoon niet goed gezocht, maar via het programma Nieuwsuur werd bekend dat de zoektocht naar het bonnetje opzettelijk gestopt werd. 

De commissie-Oosting ging opnieuw aan het werk. Opstelten en Teeven zeggen dat zij niet wisten van het stoppen van de zoektocht. Maar welke topambtenaren dat wél wisten en hoe dat is gegaan, moet vandaag duidelijk worden. Vanochtend wordt het rapport gepresenteerd. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore