Nederland

Onderzoek naar Teevendeal: geen doofpot, wel geblunder op ministerie

25 mei 2016 11:00 Aangepast: 31 juli 2017 10:00
Oud-staatssecretaris Fred Teeven (archieffoto) Beeld © ANP

Het ministerie van Veiligheid en Justitie krijgt er fors van langs in het rapport over het 'verdwenen' bonnetje van de Teevendeal. Maar er was geen sprake van een doofpot, concludeert de commissie-Oosting II die de gang van zaken onderzocht.

De commissie werd ingesteld nadat Nieuwsuur bekend had gemaakt dat er bewust was gestopt met de zoektocht naar het bonnetje dat de Tweede Kamer wilde zien. Op dat bonnetje staan de bedragen van een schikking tussen toenmalig officier van justitie Fred Teeven en drugscrimineel Cees H. H. hield ruim 4,7 miljoen gulden over aan de deal, fors meer dan de 1,25 miljoen gulden die aan de Kamer was gemeld.

Geen enkele aanwijzing

Maar de commissie-Oosting II zegt dat er geen enkele aanwijzing is gevonden voor het bewust stoppen met de zoektocht. Wel schoot de toenmalige hoogste ambtenaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie 'ernstig tekort in de regie' en was er onder meer gebrek aan eenheid en een ieder-voor-zich-mentaliteit.

"Wie het onderzoek leest over de zoektocht naar het bonnetje, schrikt van het geblunder van de topambtenaren", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Dat zijn de mensen die dag en nacht over veiligheid en justitie in Nederland gaan. Als die zulke steken laten vallen in zo’n bijzonder gevoelig dossier, dan is er een serieus probleem op het ministerie."

Wél backups

De zoektocht naar het bonnetje begon in 2014 onder leiding van oud-procureur-generaal Henk van Brummen. Die concludeerde dat er geen backups meer waren van de bestanden, maar die waren er wel. Topambtenaar Coen Hogendoorn wist dat, en meldde dat ook aan topambtenaar Pieter Cloo, maar die ondernam geen actie en lichtte ook geen andere topambtenaren in.

"Er was geen cultuur om informatie met elkaar actief te delen", zegt Hogendoorn. Cloo zegt dat hij zich het gesprek met hem 'niet kan herinneren', maar de onderzoekscommissie vindt de verklaring van Hogendoorn aannemelijker.

Nooit echt geprobeerd waarheid te vinden

"In de bewuste periode, voor de onthulling van Nieuwsuur, heeft nooit iemand echt geprobeerd om de waarheid, het bonnetje, te vinden", zegt Lambie. "Inmiddels werken de meeste topambtenaren uit die periode niet meer bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Soms lijkt het alsof er geen sprake was van ‘een ministerie’. Het waren verschillende afdelingen met verschillende leidinggevenden die niet goed met elkaar samenwerkten."

Minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff gaven in het debat over het aftreden van hun voorgangers Opstelten en Teeven ten onrechte de schuld aan ICT'ers. Zij zeiden dat het bonnetje veel eerder gevonden had kunnen worden, maar de commissie zegt dat dat niet de schuld was van de ICT'ers. Die hebben juist 'professioneel gehandeld'.

De belangrijkste conclusies:

  • Geen doofpot. 'Geen enkele aanwijzing' voor bewust stopzetten zoektocht naar bonnetje
  • 'Verkokering', 'gebrek aan eenheid', 'ontbreken van politieke sensitiviteit' en 'ieder voor zich' op ministerie van Veiligheid en Justitie
  • Secretaris-generaal Pieter Cloo 'schoot ernstig tekort in de regie'
  • Onderzoek in 2014 dat er geen backups waren, is onjuist. Die waren er wel
  • Er was binnen het ministerie 'geen cultuur om informatie actief te delen', zegt topambtenaar tegen commissie
  • ICT'ers kregen ten onrechte de schuld van Van der Steur en Dijkhoff. Ze hebben juist 'professioneel gehandeld'

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore