Nederland

Oppositie snoeihard tegen Van der Steur, extra geld nodig voor veiligheid

15 juni 2016 21:56 Aangepast: 31 juli 2017 05:00
Minister Van der Steur tijdens het debat. Beeld © ANP

De hele oppositie pakt minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie hard in het debat over veiligheid. De partijen willen extra geld om gaten in de begroting te dichten. "Van der Steur is een Hansje Brinker, met meer gaten dan vingers."

Volgens de oppositiepartijen zitten er nog steeds grote gaten in de begroting van politie, rechtspraak, Openbaar Ministerie het Nederlandse Forensisch Instituut. De partijen vinden dat de VVD net doet alsof dat niet zo is. 
 

Geheime stukken

In geheime stukken van het ministerie staat dat er flinke tekorten zijn. Dat kwam - niet toevallig - vandaag naar buiten. Ambtenaren stellen voor om het begrotingsproblemen op te lossen door op alle organisaties bij Veiligheid en Justitie te korten. Dat betekent dat bijvoorbeeld de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie opnieuw moeten bezuinigen.

De oppositie steunde in november de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie onder voorwaarde dat Van der Steur in het voorjaar extra geld zou regelen voor politie, OM en rechtspraak. De minister zou hier niet aan hebben voldaan. De oppositie wil daar om 150 tot 200 miljoen extra voor veiligheid.

Meevallers gebruiken

Van der Steur zegt dat dreigende tekorten bij bijvoorbeeld politie en OM worden weggewerkt met meevallers. De regering benadrukt steeds dat de 49 miljoen bovenop de 310 miljoen euro komen die eind vorig jaar, mede op aandringen van de oppositie, al zijn vrijgemaakt voor dit jaar.

Daarnaast komt er dit jaar 25 miljoen euro bij voor de marechaussee. Op Prinsjesdag wordt er gekeken of er meer nodig is voor volgend jaar.

Meer op rtlnieuws.nl:
Boosheid om nieuw tekort Justitie: 'Gaat ten koste van onze veiligheid'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore