Nederland

Minister Van der Steur hield belang in bedrijf, tegen de afspraken in

14 november 2016 20:19 Aangepast: 29 juli 2017 19:00
Archieffoto. Beeld © ANP

Minister Van der Steur van Justitie heeft na zijn aantreden een belang gehouden in een bedrijf. Toen hij minister werd, had hij beloofd dat belang op te zeggen. Maar dat is tot nu toe niet gebeurd.

Dat blijkt uit een brief die premier Rutte vandaag naar de Tweede Kamer stuurde. Bij de benoeming zei Rutte dat Van der Steur 'de firma in overleg met de landsadvocaat op afstand had geplaatst'. Dat blijkt niet te kloppen. 

Samen met zijn zus

De wijziging van de zeggenschap in het bedrijf kan alleen met instemming van alle mede-eigenaren. Dat lukt Van der Steur al anderhalf jaar niet. 

Volgens ingewijden is die mede-eigenaar de zus van Van der Steur. Het bedrijf zou afkomstig zijn uit de erfenis van hun vader. Rutte schrijft in zijn brief dat het gaat om een antiquariaat. 

Geen invloed

De premier verwacht dat er geen belangenverstrengeling zal ontstaan. "Het is moeilijk voor te stellen dat het handelen van de heer Van der Steur als minister vermengd kan raken met of beïnvloed kan worden door zijn zakelijk belang in deze vennootschap onder firma."

Van der Steur heeft aan de premier beloofd dat hij het direct meldt als er een vermenging van belangen ontstaat. Hij draagt de beslissing dan direct over aan een collega.

D66-leider Alexander Pechtold vraagt zich af waarom het anderhalf jaar moest duren voordat de Kamer werd ingelicht. "Dit roept veel vragen op. Waarom heeft Rutte eerder gezegd dat het geregeld zou worden?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore