Nederland

AIVD: Rusland probeerde met nepnieuws onze verkiezingen te beïnvloeden

04 april 2017 15:00 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Rusland heeft door het verspreiden van nepnieuws geprobeerd om de verkiezingen in Nederland te beïnvloeden. Dat zegt Rob Bertholee, het hoofd van de AIVD. De geheime dienst meldt in haar jaarverslag dat de dreiging tegen Nederland en Europa vorig jaar is toegenomen.

Het is Rusland volgens Bertholee niet gelukt om ons verkiezingsproces 'als zodanig te beïnvloeden'. "Ik denk dat wel gepoogd is om de kiezers mogelijk in een verkeerde richting te duwen door berichten te verspreiden die niet of slechts ten dele waar zijn."

Waarschuwingen in jaarverslag

Het jaarverslag van de AIVD is vandaag verschenen. De geheime dienst waarschuwt vooral voor terreurdreiging en cyberaanvallen die de politieke besluitvorming beïnvloeden. In eerdere rapporten waarschuwde de veiligheidsdienst ook al voor deze dreigingen. In dit jaarverslag wordt wel meer de nadruk op het gevaar van hackers gelegd. Digitale aanvallen zijn steeds omvangrijker, complexer en professioneler.

Concrete voorbeelden van het nepnieuws dat verspreid is, geeft Bertholee niet. "Als je berichten verspreidt die niet waar zijn, dan betekent het dat je het publiek niet goed informeert of dat het publiek niet op goede gronden kan kiezen." 

Buitengewoon actief

Rusland is volgens het hoofd van de AIVD 'buitengewoon actief in spionage'. Ook buiten de verkiezingen om wordt er door Rusland veel nepnieuws verspreid, meldt Bertholee. "Rusland probeert dit soort zaken elke dag, al gedurende langere tijd. Het is niet nieuw voor ons."

Het gaat dan bijvoorbeeld om nepinformatie over het Oekraïne-referendum en het MH17-onderzoek. Bertholee noemt ook China en Iran als voorbeelden van landen die digitaal de aanval op Nederlandse doelwitten inzetten. 

Fysieke en politieke schade

In het jaarverslag wijst de geheime dienst naar incidenten in het buitenland. Naar de Verenigde Staten bijvoorbeeld. Daar wordt onderzocht of de presidentsverkiezingen zijn beïnvloed door het hacken van computersystemen.

"Deze gebeurtenissen illustreren de potentie van digitale aanvallen tot het toebrengen van fysieke en politieke schade, evenals de bereidheid om dit middel daadwerkelijk in te zetten", meldt de AIVD. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) zei begin vorig jaar al dat de Nederlandse regering 'zeer alert' is op hackgedrag van Rusland

De sterke ICT-infrastructuur in ons land is ook aantrekkelijk als doorvoerhaven van digitale aanvallen. De AIVD heeft al een paar keer ontdekt dat er misbruik van is gemaakt voor aanvallen op andere landen. Zo is Nederland ongewild betrokken bij de verspreiding van 'digitale aanvallen die een inbreuk vormen op de economische, militaire en politieke belangen van andere landen'. Hoe vaak dit precies is gebeurd en om wat voor aanvallen het gaat, wordt niet gezegd.

Terreurdreiging 

De AIVD meldt ook dat het nog wel meevalt met de digitale dreiging van terroristen. Er zou binnen jihadistische groeperingen niet genoeg kennis zijn om persoonlijk letsel of schade door digitale sabotage te veroorzaken. Wel hebben jihadistische groepen vorige jaar namenlijsten van potentiële doelwitten gepubliceerd. Daar stonden ook tientallen Nederlanders op. Om wie het precies gaat, is niet bekend. De publicatie heeft volgens de dienst voor onrust gezorgd.

Thumbnail

Nederland blijft een potentieel doelwit van terroristen, meldt de dienst ook. De aanhouding eind maart in Rotterdam van een man die volgens de AIVD 'zeer waarschijnlijk deel uitmaakt van een Frans/Belgische terroristische cel', maakt duidelijk dat verdachten van jihadistisch terrorisme ook in Nederland verblijven. Jihadisten komen ook via de migrantenstroom naar Europa. Ze gebruiken verschillende identiteiten om asiel aan te vragen. Dat maakt het voor de AIVD complex om ze te pakken. 

Honderden sympathisanten 

In Nederland zijn 'vele honderden personen' die sympathiseren met terreurgroepen IS of al-Qaeda. Zij kunnen of willen niet uitreizen naar landen als Irak of Syrië. Een deel van hen voert de strijd volgens de AIVD hier. De dienst laat verder niet weten waar die strijd precies uit bestaat.  

Het aantal Nederlandse jihadisten dat wel is uitgereisd naar Syrië en Irak is vorig jaar toegenomen. De stijging was, net als in andere Europese landen, minder dan de jaren ervoor.  

De trollenfabriek: hier komt Russisch nepnieuws vandaan

 

Meer op RTLNieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore