Zorg

Werken met ouderen, zij kiezen er wel voor: 'Ik wil ook niet eenzaam sterven'

05 september 2017 18:20 Aangepast: 13 november 2017 19:46
Studente verpleegkunde Lisanne met haar onlangs overleden opa en oma.

Studenten verpleegkunde kiezen bijna nooit voor de ouderenzorg, maar Eline, Lisanne en Plonia doen dat bewust wél. Ze hebben een missie. "Ik wil dit doen omdat ik iets wil bijdragen aan de maatschappij. Echt iets wil betekenen voor de ander."

Nog geen 5 procent van de studenten verpleegkunde kiest voor de ouderenzorg. Het zou saai zijn, weinig dynamisch en niet veel verder gaan dan de hele dag billen wassen. Studenten Eline, Lisanne en Plonia weten wel beter en willen zich wel gaan inzetten voor ouderen.

Daar hebben ze hun eigen reden voor.

Eerstejaars Eline (18): 'Demente ouderen raken me zo'

Thumbnail

Eline in de trein na haar eerste schooldag.

"Ik ben deze week begonnen aan de studie Verpleegkunde aan het Windesheim in Zwolle. Samen met 340 studenten. Spannend, maar het lijkt me heel leuk. Zoveel ouderen voelen zich eenzaam. Dat zie ik ook om mij heen. Dat trek ik me aan en daar wil ik me hard voor maken. Daarom heb ik voor de studie verpleegkunde gekozen. Ik moet me nog oriënteren maar ik zou graag in de ouderenzorg aan de slag gaan. Ik heb laatst een keer een dagje meegelopen op een PG-afdeling, waar ouderen met allerlei psychische aandoeningen wonen, zoals dementie. Sommige ouderen konden niet eens meer praten, dat raakte me zo. Thuis moest ik er gewoon even van huilen."

Die dag was de druppel voor Eline. Ze wist het zeker: het werd de studie verpleegkunde. "Ik snap wel dat veel studenten kiezen voor het ziekenhuis of kraamzorg. Ouderenzorg is toch meer onbekend terrein en je kunt niet altijd goed communiceren met ouderen. Maar je krijgt er zoveel voor terug. En je kunt zoveel lol hebben. Kijk naar het programma van Geer en Goor. Bovendien zou ik later ook willen dat ik goed verzorgd word. Dat de baangarantie goed is, speelt natuurlijk mee. De overheid wil veel geld uitgeven voor extra banen; dat is heel fijn. Maar baangarantie is niet het belangrijkste. Als ik later oud ben en terugkijk op mijn leven, wil ik iets bijgedragen hebben aan de maatschappij."

Plonia: 'Er is zo'n groot tekort, daar wil ik mijn steentje aan bijdragen'

Thumbnail

Plonia werkte al een dagje in de zorg

Plonia (18): "Ik ben deze week begonnen aan de studie verpleegkunde aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben ook op kamers gaan wonen. Spannend, maar heel leuk. Ik heb vwo gedaan en twijfelde in het begin nog tussen geneeskunde of tandheelkunde. Omdat ik een vwo-diploma heb, waren die studies logischer omdat het universitair is. Maar toen ben ik nog eens goed gaan nadenken en kwam erachter dat ik mensen écht wil helpen."

Plonia heeft er lang over nagedacht, maar ze is ervan overtuigd dat ze als verpleegkundige in bijvoorbeeld een bejaardenhuis, veel dichter bij mensen kan staan. "Ik kan dan echt iets voor ze betekenen. Veel ouderen hebben zich een leven lang ingezet voor de maatschappij, die mensen mag je niet aan hun lot overlaten. Het lijkt me niet makkelijk om met ouderen te werken. In een verzorgingshuis is het een komen en gaan van mensen. Je wordt veel met de dood geconfronteerd, maar het lijkt me zo dankbaar werk. Dat heb ik gezien bij mijn opa. Ik herinner me nog dat we met elkaar liedjes zongen in de woonkamer van het bejaardenhuis waar hij woonde. Dat was zo mooi."

Lisanne (23): 'Met kerst werk ik graag, omdat ik niet wil dat ouderen alleen zitten'

Thumbnail

Lisanne met haar onlangs overleden opa en oma

Lisanne Reuser studeert op de Fontys Tilburg. "Ik ben derdejaars student en wil straks gaan werken met dementerende ouderen. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan in een verzorgingshuis en ik heb gewerkt in een kleinschalige zorginstelling gericht op dementerenden. Als je ziet hoe eenzaam en kwetsbaar ouderen zijn, dan breek ik soms.  Als ik later oud ben, wil ik ook dat er mensen zijn die voor mij zorgen en dat ik niet alleen achterblijf. Het werk met ouderen is heel intiem en persoonsgericht. Het is jammer dat er een stigma op hangt dat het werk saai is en weinig uitdagend: je wilt niet weten hoeveel je uit ouderen kunt halen. En juist als HBO'er kan ik een meerwaarde zijn omdat ik meer verstand heb van complexere zaken en nieuwe behandeltechnieken, bijvoorbeeld muziektherapie."

Toen haar dementerende oma in een verpleeghuis zat, zag Lisanne dat niet al het personeel wist hoe ze met haar om moesten gaan. "Deze mensen zijn afhankelijk van ons. Het wassen van mensen hoort er ook gewoon bij. Als het kerst is, werk ik graag. Veel ouderen hebben niemand en zijn eenzaam, je wilt niet weten hoe blij ze zijn met mensen zoals ik. Op de foto hierboven zie je mijn oma en opa. Ze zijn allebei overleden. Mijn moeder begeleidt mijn oma naar de bank, al dansend. Deze foto is prachtige herinnering."

Meer op rtlnieuws.nl
Groot tekort dreigt aan verplegers die voor onze ouderen willen zorgen

 

 

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`