Nederland

Studie verpleegkunde populair, maar bijna niemand wil voor ouderen zorgen

05 september 2017 18:19 Aangepast: 13 november 2017 19:03

Er dreigt een groot tekort te ontstaan aan verpleegkundigen die voor onze ouderen willen zorgen. Hoewel steeds meer studenten kiezen voor een opleiding verpleegkunde, lukt het hogescholen bijna niet om studenten enthousiast te krijgen voor een baan in de ouderenzorg.

Deze week beginnen er 7.400 hbo-studenten aan de opleiding verpleegkunde. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er nog 6.000. 

'Hausse aan studenten'

Bij de Hogeschool Utrecht spreken ze van een ware 'hausse' aan studenten. "We zien een stijging van 76 procent ten opzichte van vorig jaar. Enorm, we hebben zelfs 26 docenten extra aangetrokken dit jaar voor de opleiding verpleegkunde", stelt een woordvoerder. 

Vijf van de 12 hbo-opleidingen hebben momenteel een numerus fixus (een studentenstop): zij nemen een maximaal aantal leerlingen aan waarvoor zij een goede kwaliteit van onderwijs kunnen bieden.

Ouderen snakken naar goede verpleegkundigen

Dat er zoveel studenten verpleegkunde zijn, is goed nieuws. Extra mensen zijn hard nodig in de zorg. Vooral de ouderenzorg snakt naar jonge, goed opgeleide verpleegkundigen, maar juist de ouderentak is het minst populair onder de studenten.

"Je kunt wel al die banen creëeren, maar genoeg goed opgeleide mensen die ze kunnen vullen, zijn er nog lang niet", stelt Karen Cox, van de Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid. "Je ziet het op alle hbo's: studenten kiezen massaal voor het ziekenhuis en laten de ouderenzorg links liggen. We willen graag meer studenten opleiden voor ouderenzorg, maar dat gaat heel moeizaam. Dat is al jaren zo." 

Baangarantie en geld

Volgens Karen Cox is een baangarantie niet genoeg. "Er moet echt iets gebeuren aan het imago van de ouderenzorg. Daar ligt voor onze een grote uitdaging. Samen met de instellingen."

Daarbij komt dat een verpleegkundige in een bejaardenhuis minder verdient dan verpleegkundigen in ziekenhuizen. Dat verschil kan wel oplopen tot 300 euro bruto per maand. 

Thumbnail

Ragna Raaijmakers verzorgt VIP-stageplekken in een verpleeghuis.

Niet populair

Onderzoeker Margriet van Iersel van de Hogeschool van Amsterdam deed onderzoek naar de studie verpleegkunde "De ouderenzorg is veruit het minst populair. Minder dan 5 procent van de studenten kiest daarvoor. Ruim 70 procent van de studenten kiest voor een baan in het ziekenhuis."

Hoe dat komt? "Veel studenten zien een baan in de ouderenzorg nog altijd als een plek waar je vooral druk bent met laag complexe zorg. Jongeren denken dat er weinig afwisseling is. Dat het saai is. Ze staan ook verder van ouderen af. Het imago moet echt verbeterd worden. Stages zijn daarin essentieel: onbekend maakt onbemind. Laat die studenten dus kennis maken met de diversiteit van het vak."

Imago moet veranderd worden

Daar zijn ze op sommige scholen al hard mee bezig. Zoals bij de Fontys. Daar kunnen studenten al bijzondere stageplekken krijgen in bijvoorbeeld verpleeghuizen. Ragna Raaijmakers werkte zelf jarenlang in de ouderenzorg en coördineert stages. "De student mag zich tijdens de stage met complexe zaken bezighouden. Samen met de verpleegkundige meedenken over nieuwe therapieën. En bemiddelen in het contact tussen familie en cliënt."

Ook heeft Fontys gastcolleges waar ouderen voor de klas hun verhaal doen aan de studenten. Het werkt, ziet Ragna. "Langzaam zie je dat studenten steeds meer te porren zijn voor ouderenzorg. Omdat ze zien is dat het werk veel meer is dan zware lichamelijk zorg. Maar een uitdagende baan met zoveel verschillende facetten. En een baan die heel belangrijk is voor de toekomst."

De cijfers:

  • Staatssecretaris Martin van Rijn trekt 2,1 miljard uit om 40.000 medewerkers in de verpleeghuiszorg aan te trekken.
  • Meer mensen zijn hard nodig.
  • Op dit momenten zitten er in Nederland 110.000 mensen in een verpleeghuis.
  • In 2025 zijn dat er naar verwachting 141.000.
  • Er staan nu al ruim 10.000 vacatures in de sector open.
  • Verpleegkundigen vallen vaak in schaal 45: hun salaris loopt van 2209 tot 2983 bruto per maand. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Deze studenten willen wel voor ouderen zorgen: 'Ik wil zelf ook niet eenzaam sterven'

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`