Nederland

Oplossing gevonden voor lerarensalarissen, kabinetscrisis afgewend

30 augustus 2017 17:00 Aangepast: 13 november 2017 18:12
Lodewijk Asscher tijdens de persconferentie.

Een kabinetscrisis is afgewend. De PvdA en VVD hebben een oplossing gevonden voor het conflict over de lerarensalarissen. Er komt een 'substantieel bedrag' voor de leerkrachten, hoeveel zal later blijken. Frits Wester: "Het politieke spel dat is gespeeld, verdient absoluut geen schoonheidsprijs."

In de begroting voor volgend jaar, die vandaag af moet zijn, wordt nog geen bedrag opgenomen voor hogere lerarensalarissen. Ze hopen dat het bedrag voor Prinsjesdag, of zo snel mogelijk daarna, in een bijlage wordt toegevoegd. 

Substantieel bedrag

"We hebben tijd geboden om met dat bedrag te komen", zei PvdA-leider Lodewijk Asscher in een verklaring."'Het doel staat voorop."

Premier Mark Rutte is blij dat de PvdA erop vertrouwt dat er een aanzienlijk bedrag zal komen voor de leerkrachten. "Dat is inmiddels ook de wens van de formerende partijen." Volgens de premier is het geen garantie; het gaat om een 'inspanningsbelofte van mijn kant'. 

'Hoog van de toren blazen'

PvdA-leider Lodewijk Asscher dreigde voor de zomer nog met opstappen als er geen extra geld voor de leraren in de begroting zou staan. Nu heeft hij dit dreigement laten varen.

Politiek commentator Frits Wester: "De PvdA is deze discussie heel hard ingevlogen. Natuurlijk zegt Lodewijk Asscher nu; kijk dit hebben we er wel mee bereikt. Maar de PvdA heeft geen concreet bedrag,  alleen een toezegging dat er iets wordt geregeld. Er is hoog van de toren geblazen. Onnodig. Het spel verdient geen schoonheidsprijs. Ook niet van de VVD die weer heel stevig op de PvdA reageerde."

Thumbnail

Premier Mark Rutte

Ingewikkeld proces

Achter de onderhandelingen gaat een ingewikkeld proces schuil. Zowel het oude kabinet, als de partijen die praten over een nieuw kabinet (VVD, CDA, D66 en CU), moet instemmen met het extra onderwijsgeld. De partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet hebben ook andere financiële wensen.

Met deze oplossing krijgt iedereen tijd: de onderhandelende partijen kunnen zich nu langer over het extra geld voor de leerkrachten buigen. 

Thumbnail

En de leraren?

Voor de leraren blijft het nog even afwachten wat er echt uit gaat komen. Maar dat er extra geld bij komt is wel zeker.

Leraar Thijs Roovers van PO in Actie: "Deze oplossing is het beste van twee kwaden. Het geeft namelijk nog de mogelijkheid om de doelen die wij hebben meteen goed op te lossen. Het voorstel dat door de PvdA was neergelegd, namelijk 270 miljoen euro, was een schijntje. Onze eis blijft 900 miljoen voor de salarissen en een half miljard voor de werkdruk. Wij hopen dat het nieuwe kabinet goed geluisterd heeft en de komende periode gebruikt om goed te kijken wat er echt nodig is." 

Nieuwe acties

Als het gewenste bedrag niet op tafel komt te liggen, komt er weer een nieuwe actie. Die zal 'geïntensiveerd' worden ten opzichte van de vorige.

Over de begrotingsruzie stelt Roovers: "De leraren zijn een spil geworden van een politiek spel. Teleurstellend en beschamend."

Meer op rtlnieuws.nl
Genoeg van trage formatie: ze kletsen maar in Den Haag en de burger wordt de dupe

RTL NIeuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`