Nederland

Omtzigt gehackt op oud account, maar toch superkwetsbaar

12 januari 2017 15:13 Aangepast: 29 juli 2017 05:30
Beeld © ANP

CDA'er Pieter Omtzigt laat weten dat zijn LinkedIn-account dat RTL Nieuws gehackt heeft een account is dat hij niet meer gebruikt. Maar ook accounts die niet actief worden gebruikt, kunnen gevaarlijk zijn.

Zo kunnen kwaadwillenden zich voordoen als de betreffende politicus of via deze accounts ​virussen of desinformatie verspreiden naar andere doelwitten die deze officiële profielen vertrouwen.

Eenvoudig te hacken

RTL Nieuws wist accounts van Nederlandse politici eenvoudig te hacken, waaronder het LinkedIn-account van Omtzigt. Omdat de CDA'er zijn LinkedIn open had staan voor mensen die zijn wachtwoord hebben, wist RTL Nieuws binnen te dringen. Kwaadwillende hackers kunnen dat dus ook doen.  Omtzigt is met zijn rol in het MH17-dossier en in de Raad van Europa een mogelijk hackdoelwit voor Rusland

Al gaat het om een oud account, Omtzigt blijft daardoor kwetsbaar voor hackers. Onderzoeksverslaggever Siebe Sietsma licht toe: "Vergelijk het met een huis. Alles kan potdicht zitten, maar als je één deurtje hebt openstaan, ben je nog steeds heel kwetsbaar voor inbrekers." 

Meer op rtlnieuws.nl
RTL Nieuws toont aan: zo makkelijk is het hacken van politici

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore