Nederland

Alle ogen op Trump vandaag bij G20: dit zijn de hete hangijzers

07 juli 2017 06:20 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Angela Merkel, Melania Trump en Donald Trump. Beeld © EPA

De belangrijkste wereldleiders en tienduizenden demonstranten. Hamburg staat vandaag en morgen in het teken van de G20-top. Dit zijn de belangrijkste onderwerpen van de bijeenkomst.

ZIE OOK: Nederland eindelijk weer bij G20-top, dé kans om wereldleiders te spreken

Nieuwe verhoudingen

De ontmoeting in Hamburg zal vooral in het teken staan van de nieuwe verhoudingen tussen de wereldleiders sinds Trump aan de macht is als president. "Dit wordt de G20 van de veranderende machtsverhoudingen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

"Natuurlijk zijn alle ogen gericht op de eerste ontmoeting tussen Donald Trump en Vladimir Poetin. Maar ook: hoe stelt Trump zich op tegenover de Duitse bondskanselier Merkel? Domineren de meningsverschillen of is er toch toenadering? En interessant: hoe gaan landen als Rusland en China om met die veranderingen in de relatie tussen Europese landen en Amerika." 

Thumbnail

Trump en Poetin gaan elkaar voor het eerst ontmoeten bij de G20-top. Foto: EPA.

Handel: America First?

Traditioneel is dit het belangrijkste thema op de G20: jarenlang was de Westerse wereld redelijk eensgezind. Vrijhandel was het allerbelangrijkste. Maar nu zijn er tegenstellingen. Denk aan de verkiezingsleus van Trump: America First! De Amerikaanse president hekelt de Duitse exportindustrie en dreigt met importheffingen op staal. Het bleef niet alleen bij woorden: Trump stapte uit de TPP-vrijhandelsgesprekken met onder meer Japan. 

Europa en Japan kwamen deze week met een politiek signaal tegen het protectionisme van Trump. De partijen bereikten na vier jaar onderhandelen een akkoord over een vrijhandelsverdrag. Nederland is altijd een uitgesproken voorstander van vrijhandel geweest. Voor premier Rutte, die namens Nederland voor het eerst in zeven jaar aanschuift bij de top, is dit dan ook één van de belangrijkste onderwerpen van de top. 

Klimaat: Bye, bye Paris 

Ook hier liggen de verhoudingen nogal anders sinds Trump aan de macht is. Trump trok 1 juni de stekker uit het klimaatakkoord van Parijs (zie video). Daarmee keerde hij zich af van de 195 andere landen die samen het akkoord hadden getekend.

Het lijkt onmogelijk over dit thema overeenstemming te bereiken tijdens de G20. Zo’n beetje alle wereldleiders hebben hun afkeuring over de stap van Trump al uitgesproken. De Amerikaanse president nam dat ter kennisgeving aan. "Een eensgezinde verklaring namens de G20 over klimaat lijkt uitgesloten. Maar misschien zit een signaal namens negentien landen er wel in", zegt Lambie. 

Eensgezinde verklaring? 

Er staat een hele reeks aan onderwerpen op de agenda: gezondheid, Afrika, vrouwenrechten, werkgelegenheid, digitalisering, migratie en terrorisme. Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen Europese landen en het Midden-Oosten, of tussen Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen. Een eensgezinde verklaring over de strijd tegen terrorisme of over het belang van werkgelegenheid, dat lukt altijd wel, denkt Lambie. "Maar of de top als een succes wordt gezien, is toch afhankelijk van het resultaat op belangrijke thema's als handel, klimaat en migratie." 

De G20

Op de G20 komen de leiders van de negentien belangrijkste industrielanden van de wereld en de Europese Unie. Denk aan onder anderen: president Donald Trump (VS), president Vladimir Poetin (Rusland), president Xi Jinping (China) en president Recep Erdogan (Turkije). Van de 28 EU-landen zijn er vier ook apart G20-lid, namelijk Duitsland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië. De groep, die sinds 1999 bestaat, komt normaal gesproken één keer per jaar samen. 

Dit jaar wordt de top in Hamburg gehouden. Voorzitter bondskanselier Angela Merkel heeft premier Mark Rutte ook uitgenodigd. Het is voor het eerst in zeven jaar dat Nederland aanwezig is bij de G20. 

Roerige dagen

Hamburg maakt zich op voor twee roerige dagen. Er worden meer dan 100.000 demonstranten verwacht in de stad. Het Duitse leger adviseert zijn soldaten om geen uniform te dragen wanneer ze van en naar Hamburg reizen voor de top. De legerleiding wil daarmee vermijden dat ze spontaan aangevallen worden tijdens protesten van tegenstanders van het economische topoverleg.

Naast het leger zijn ongeveer 20.000 politieagenten op de been om de aanwezige prominenten te beveiligen.

Meer op rtlnieuws.nl:

`